Logo Irpo Sklep

Masz pytania? Zadzwoń: 33 487 66 50

Oliwki zielone babuni w przyprawach duży słoik 850 ml

Karina

Oliwki marynowane w ziołach Aliñadas de La Abuela - słoik 850 ml

Marynowane w ziołach oliwki wg receptury naszych babć - tradycyjny smak oliwek z Hiszpanii

Gnieciona zielona oliwka, czosnek, aromatyczne zioła i przyprawy.


UWAGA WYPRZEDAŻ ! - Data przydatności do spożycia: 12.2023

14.00 
24.00 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 14.00 zł
Dostawa: 15,49 pln InPost paczkomat, dostawa w weekend (zaznacz w uwagach)
18,45 pln kurier DPD lub odbiór osobisty za 0 pln
14 PLN https://schema.org/NewCondition https://schema.org/InStock

na wyczerpaniu

Marynowane oliwki zielone w przygotowane wg. receptury babci.

Kto był w regionach, gdzie rosną oliwki doskonale wie o czym piszemy. Przyprawa oliwek jest sztuką, najpierw kupujemy świeże oliwki i smakując je odkrywamy, że są strasznie gorzkie. Pierwszą rzeczą którą mamy do zrobienia to ich dokładne umycie i przygotowanie deski, na której można je rozgnieść drewnianym młotkiem ale trzeba zrobić delikatnie, żeby nie rozbić pestki. Następnie musimy przełożyć oliwki zmiażdżone i opłukane w garnku lub słoiku z wodą aby je przykryć. Tak są przechowywane przez 24 godziny, a następnie odcedzane wylewamy wodę i nalewamy nową i tak codziennie, bez dotykania oliwek aby ich nie uszkodzić w ciągu następnych mniej więcej dziesięciu dni aż stracą swój gorzki smak. Wtedy robimy solankę, dodajemy oliwki i przyprawiamy je pokrojonym koprem,liściem laurowym,rozmarynem,tymiankiem,płatkami chilli,pieprzem cayenne, ząbkami czosnku, papryką wędzoną pimenton, skórką z cytryny, oregano, octem winnym, oliwą z oliwek extra Virgen. Po dwóch lub trzech tygodniach mogą być spożywane w zależności od tego czy lubisz mocniejszy aromat ziół czy nie. Ile babć tyle receptur na marynatę do oliwek. Mamy nadzieję, że spodobała wam się opowieść jak zrobić oliwki wg. tego smacznego przepisu babuni i staniecie mistrzami oliwek a la Abuela(babci) :

SKŁADNIKI: Oliwki zielone z pestką lub bez pestek Gordal, pokrojona naturalna papryka chilli, papryka pimenton, czosnek, ocet winny, naturalne przyprawy: oregano, tymianek, mielona papryka cayenne, oliwa z oliwek extra Virgen, woda, sól. Ponieważ w naszych warunkach trudno kupić świeże oliwki, możemy użyć oliwek w słoikach w naturalnych zalewach ale najlepiej kupić gotowe oliwki babuni w naszym sklepie.

Polecamy. Wyprodukowano w Hiszpanii.




blog