Najnowsze przepisy

Gotuj z IRPO

Nie bój się gotować! Pamiętaj, że jedzenie jednoczy ludzi, a Ty masz okazje zostać szefem kuchni w swoim domu.
Potrawy hiszpańskie są uznawane za jedne z najsmaczniejszych, ponieważ dzięki wpływowi różnych kultur, charakteryzują się bogactwem aromatów i różnorodnych smaków. W Polsce kuchnia hiszpańska ma wielu wielbicieli. Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy powstałe w oparciu o produkty dostępne w naszym sklepie. Gotowanie to sztuka, którą możesz posiąść, dzięki krótkim filmikom. Zainspiruj się naszymi prostymi pomysłami i wykorzystaj je na różne okazje. Nie zapominaj, że pyszne oliwy, przyprawy i inne oryginalne produkty kupisz w sklepie IRPO. Zapraszamy do odwiedzania naszej strony z przepisami. Będziemy regularnie dzielić się z Państwem naszymi kulinarnymi pomysłami. Będziemy wdzięczni, jeżeli założycie subskrybcje naszego kanału "Gotuj z IRPO", a Państwo będziecie na bieżąco informowani o naszych nowych produkcjach.


  • Jajka z za'atarem, porami i szpinakiem na bliskowschodni sposób
    Jajka z za'atarem, porami i szpinakiem na bliskowschodni sposób

    Nie bój się gotować! Pamiętaj, że jedzenie jednoczy ludzi, a Ty masz okazje zostać szefem kuchni w swoim domu.   Jajka z zaatarem, porami i szpinakiem na bliskowschodni sposób. Propozycja staje alternatywą dla szakszuki. Za'atar ma ciekawy bliskowschodni aromat i dania nim przyprawione zyskują nową odsłonę. Posiłek jest sycący, jemy go zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

    czytaj dalej
  • Makaron wstążki (tagliatelle, papardelle) z czarnymi oliwkami, kaparami i harissą
    Makaron wstążki (tagliatelle, papardelle) z czarnymi oliwkami, kaparami i harissą

    Nie bój się gotować! Pamiętaj, że jedzenie jednoczy ludzi, a Ty masz okazje zostać szefem kuchni w swoim domu. MAKARON WSTĄŻKI (TAGLIATELLE, PAPARDELLE) Z CZARNYMI OLIWKAMI, KAPARAMI I HARISSĄ. Naprawdę łatwe, mało pracochłonne, smaczne danie z makaronem.

    czytaj dalej
  • Makaron farfalle (kokardki) z ciecierzycą i za'atarem
    Makaron farfalle (kokardki) z ciecierzycą i za'atarem

    Nie bój się gotować! Pamiętaj, że jedzenie jednoczy ludzi, a Ty masz okazje zostać szefem kuchni w swoim domu. MAKARON FARFALLE (KOKARDKI) Z CIECIERZYCĄ I ZA'ATAREM. Szybki i łatwy przepis na pyszne danie z makaronem.

    czytaj dalej
  • Ryż Bomba z oliwkami, serem owczym i granatem (sezonowo z czerwonymi porzeczkami).
    Ryż Bomba z oliwkami, serem owczym i granatem (sezonowo z czerwonymi porzeczkami).

    Nie bój się gotować! Pamiętaj, że jedzenie jednoczy ludzi, a Ty masz okazje zostać szefem kuchni w swoim domu. RYŻ BOMBA Z OLIWKAMI, SEREM OWCZYM I GRANATEM (SEZONOWO Z CZERWONYMI PORZECZKAMI). Jedz na gorąco, ale my jadamy też na zimno. Potrawa może być jedzona samodzielnie lub jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

    czytaj dalej
  • Pasta jajeczna z rzodkiewką, kaparami i świeżą miętą. Nowość!
    Pasta jajeczna z rzodkiewką, kaparami i świeżą miętą. Nowość!

    Nie bój się gotować! Pamiętaj, że jedzenie jednoczy ludzi, a Ty masz okazje zostać szefem kuchni w swoim domu. PASTA JAJECZNA Z RZODKIEWKĄ, KAPARAMI I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ. NOWOŚĆ! Kochani! Widzimy, że pasta (sałatka) z jajek i rzodkiewek cieszy się popularnością, dlatego podajemy alternatywę dla sezonowego szczypiorku. Zdrowe kapary można kupić w naszym sklepie a nadadzą one, wraz z miętą, unikalny smak, zdawałoby się, zwyczajnej paście.

    czytaj dalej
  • Labraks  pieczony z warzywami
    Labraks pieczony z warzywami

    Nie bój się gotować! Pamiętaj, że jedzenie jednoczy ludzi, a Ty masz okazje zostać szefem kuchni w swoim domu. LABRAKS PIECZONY Z WARZYWAMI. Proponujemy szybkie i nieskomplikowane danie z naszymi przyprawami. Na co dzień i na specjalną okazję. Zaletą jest to, że łatwo można zrobić podwójną porcję dla większej liczby osób. Nie trzeba tu nic więcej. Smak ucieszy podniebienie a malownicza brytfanna będzie radością dla oka.

    czytaj dalej
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego podane na knedlach  z kaszy manny.
    Pesto z czosnku niedźwiedziego podane na knedlach z kaszy manny.

    Knedle z kaszy manny przyprawione pesto z niedźwiedziego czosnku Wiosną ubiegłego roku pokazaliśmy w filmowych przepisach, jak przyrządzamy pesto z niedźwiedziego czosnku. Przez cały rok wykorzystywaliśmy je do różnych potraw, ale przede wszystkim wzbogacaliśmy makaron, z którym doskonale współgra. Dzisiaj jednak podamy prosty sposób na kluseczki przyprawione pesto z czosnku niedźwiedziego, bo już niedługo będzie można go kupić lub zbierać. Byle do wiosny.

    czytaj dalej
  • Jak zrobić kiszone (solone) cytryny
    Jak zrobić kiszone (solone) cytryny

    Kiszone (solone) cytryny Solone cytryny zadziwiły nas swym smakiem w Maroku i na Bliskim Wschodzie, bo tadżinom, rybom i sałatkom pozwalają zajaśnieć nowym nieznanym blaskiem. Przepis jest prościutki, a cytryny przechowuje się przez 2 lata. Możemy drobno kroić samą skórkę usuwając miąższ i posypując potrawę lub zjadać ćwiartki wraz z mięsem czy rybą.

    czytaj dalej
  • Prosty piernik pomidorowy czyli  3 x P
    Prosty piernik pomidorowy czyli 3 x P

    Prosty piernik pomidorowy czyli 3 x PNasz cykl nosi nazwę „Gotuj z IRPO”, ale tym razem pieczemy ciasto bez jajek, ale z hiszpańskimi, a jakże, składnikami– oliwą z oliwek i pomidorami. Przepis jest banalny! Otrzymany od osoby, która nie chce spędzać przy pieczeniu zbyt wiele czasu. Zaletą ciasta jest to, że zawsze się udaje! Sprawdziliśmy kilka razy!

    czytaj dalej
  • Jamon Serano z zielonym groszkiem – tapas
    Jamon Serano z zielonym groszkiem – tapas

    Szynka Jamon Iberico czy Jamon Serrano jest powszechnie znanym i cenionym symbolem kuchni hiszpańskiej spożywanym z pieczywem i winem. Proponujemy Wam szybką przekąskę – hiszpańskie tapas -na przyjacielskie spotkanie lub karnawał.

    czytaj dalej
  • Tapas na ciepło - chorizo z czosnkiem w pomidorach na kromce pieczonego chleba.
    Tapas na ciepło - chorizo z czosnkiem w pomidorach na kromce pieczonego chleba.

    Hiszpańskie tapas z chorizo i pomidorami Składniki: 4 kiełbaski chorizo, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 -5 ząbków czosnku, ½ szklanki posiekanej drobno żółtej cebuli, 1 puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidoryPrzyprawy: chili płatek, zielona papryka płatek, pimenton (papryka wędzona),sól, pieprz, 1-2 kromki chleba

    czytaj dalej
  • Sałatka z mintaja na sposób hiszpański
    Sałatka z mintaja na sposób hiszpański

    Przygotuj mintaja, weź przyprawy: sól, biały mielony pieprz, harissę. Odsącz z zalewy kilkanaście czarnych oliwek. Obierz dwa ząbki czosnku i pokrój je w cieniutkie plasterki. Więcej...

    czytaj dalej
  • Makaron z cukinią, pomidorem i kozim serem
    Makaron z cukinią, pomidorem i kozim serem

    Pyszne i proste danie na letni sezon - makaron z cukinią, pomidorem i startym serem kozim. Cukinię pokrój lub zetrzyj na tarce na plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. Pietruszkę drobniutko posiekaj. Więcej....

    czytaj dalej
  • Polędwica wieprzowa z daktylami
    Polędwica wieprzowa z daktylami

    Polędwicę wieprzową przyprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym, po czym przypiekamy z każdej strony używając oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy i lekko przestudzoną kroimy w plasterki. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W naczyniu łączymy daktyle, zielone drylowane oliwki, kapary, ocet balsamiczny, sok z cytryny, oregano, kurkumę, cynamon, zaatar, sól. Ilość przypraw może wydawać się nadmierna, ale nie jest przypadkowa.

    czytaj dalej
  • Wątróbka indycza z octem balsamicznym.
    Wątróbka indycza z octem balsamicznym.

    Wątróbkę indyczą po umyciu i wysuszeniu w papierowym ręczniku skrapiamy solidnie octem balsamicznym, oliwą z oliwek extra Virgin dodajemy harissę, świeżo zmielony kolorowy pieprz i granulowany czosnek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Zapominamy o wątróbce na 30 min. do 2 godzin. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę razem z zalewą. Smażymy kilka minut i nie całkiem upieczoną ściągamy na chwilę z patelni, przykrywamy, by nie wystygła. Do pozostawionego na patelni tłuszczu,...

    czytaj dalej
  • Polędwica wieprzowa z jabłkami, kozim serem, orzechami włoskimi, szalotką.
    Polędwica wieprzowa z jabłkami, kozim serem, orzechami włoskimi, szalotką.

    Przygotowanie polędwicy z jabłkami zaczynamy od przypieczenia mięsa ze wszystkich stron, do czego używamy oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. W czasie przypiekania wieprzowinę solimy. Do pozostałej na patelni po pieczeniu oliwy dolewamy następne 3-4 łyżki oliwy, rozgrzewamy i dodajemy pokrojone w 16-tki jabłka, cebulę szalotkę, dymkę lub czerwoną przekrojoną na połówki. Więcej ...

    czytaj dalej
  • Sałatka z czerwonej soczewicy z paluszkami surimi, rukolą, szczypiorkiem i kukurydzą.
    Sałatka z czerwonej soczewicy z paluszkami surimi, rukolą, szczypiorkiem i kukurydzą.

    Wiosna i lato zmieniają nasze kulinarne upodobania. Wyższe temperatury powodują, że skłaniamy się ku daniom chłodzącym i lekkostrawnym. Świetnym pomysłem na ten czas może być sałatka z czerwonej soczewicy z paluszkami z białej ryby zwanymi w sklepach "surimi". Więcej ...

    czytaj dalej
  • Robimy chlebek ziołowy z oliwą z oliwek i do degustacji oliwy z oliwek.
    Robimy chlebek ziołowy z oliwą z oliwek i do degustacji oliwy z oliwek.

    Doskonały chlebek ziołowy, który jedzony z dodatkiem najlepszej oliwy z oliwek jest najzdrowszym daniem. Jest prosty do zrobienia i pyszny, że palce lizać nie tylko z oliwy.

    czytaj dalej
  • Tapas na widelcu. Pasta z sardynek.
    Tapas na widelcu. Pasta z sardynek.

    Wszyscy lubimy małe, smaczne przekąski. W Hiszpanii nazywają się tapas, od nazwy przykrywki na szklankę wina lub piwa (tapa). To na nich podawano kiedyś takie przekąski. Nasza nazwa "na widelcu" wyjaśni się po obejrzeniu tego krótkiego filmiku, do czego gorąco zachęcamy.Razem z IRPO poznawaj specjały kulinarne Hiszpanii.

    czytaj dalej
  • Humus - jak zrobić dobrą domową pastę z ciecierzycy. Gotuj z IRPO.
    Humus - jak zrobić dobrą domową pastę z ciecierzycy. Gotuj z IRPO.

    Bliskowschodnia potrawa z ciecierzycy, znana jako humus, stała się ostatnio bardzo popularna w naszym kraju, można go kupić prawie w każdym sklepie spożywczym. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, wspomaga układ trawienny, ponieważ posiada dużą zawartość błonnika jak i białka, które jest budulcem kości i mięśni. Ze względu na zwiększoną ilość białka roślinnego, humus jest jedną z ulubionych potraw wegetarian i wegan. Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski), będąc rośliną strączkową...

    czytaj dalej
  • Pieczone ziemniaki z szynką Serrano. Gotuj z IRPO
    Pieczone ziemniaki z szynką Serrano. Gotuj z IRPO

    Super szybki i prosty przepis na danie z ziemniaków. Zrób to danie a przekonasz się jaki wspaniały smak mogą mieć nasze ziemniaki. Nie masz hiszpańskiej szynki? Nie przejmuj się, nasz krajowy mocno wędzony boczek lub szynka dojrzewająca, też może zastąpić hiszpański specjał. Smacznego!Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Pieczarki pieczone w ziołowej marynacie z oliwą z oliwek. Gotuj z IRPO
    Pieczarki pieczone w ziołowej marynacie z oliwą z oliwek. Gotuj z IRPO

    Pieczarki, niby pospolite grzyby. Czyżby? Wypróbuj nasz przepis a przekonasz się, jak smaczne mogą być te "pospolite" grzyby. Tak przyrządzone są wspaniałą przekąską na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Spróbuj tą wyśmienitą przystawkę a odkryjesz nowy smak pieczarek i powstałego z nich wyśmienitego sosu, w którym namoczona bagietka zachwyca smakiem. Smacznego!

    czytaj dalej
  • Pasta kanapkowa z tuńczyka z jajkiem, oliwkami i zielonym groszkiem.Gotuj z IRPO. Tapas na widelcu!
    Pasta kanapkowa z tuńczyka z jajkiem, oliwkami i zielonym groszkiem.Gotuj z IRPO. Tapas na widelcu!

    Wszyscy lubimy małe, smaczne przekąski. W Hiszpanii nazywają się tapas, od nazwy przykrywki na szklankę wina lub piwa (tapa). To na nich podawano kiedyś takie przekąski. Nasza nazwa "na widelcu" wyjaśni się po obejrzeniu tego krótkiego filmiku, do czego gorąco zachęcamy. Zróbcie jedną z naszych past „gnieciuchów”,tapas na widelcu a przekonacie się, jaka to szybka i nie skomplikowana przekąska o niezapomnianym smaku. Poznawaj hiszpańskie specjały kulinarne razem z IRPO....

    czytaj dalej
  • Risotto z owocami morza (ośmiornicą). Gotuj z IRPO.
    Risotto z owocami morza (ośmiornicą). Gotuj z IRPO.

    Krótki film pokaże Wam jak zrobić wspaniałe danie kuchni Morza Śródziemnomorskiej. Risotto różni się od hiszpańskiej paelli głównie konsystencją. Włoski danie jest bardziej płynne, podczas gotowania często miesza się ryż i dodaje bulionu. Hiszpańską paellę charakteryzuje sypkość ryżu, co osiąga się brakiem przykrywki podczas gotowania a bulion wlewa się do ryżu tylko raz. Korzystając z naszego przepisu możesz przyrządzić zarówno pyszne włoskie risotto jak również hiszpańską paellę....

    czytaj dalej
  • Makaron z anchois, czosnkiem i natką pietruszki. Gotuj z IRPO.
    Makaron z anchois, czosnkiem i natką pietruszki. Gotuj z IRPO.

    Proste danie z makaronem, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. To nie musi być bucatini, możecie zastosować inny rodzaj makaronu, np. spaghetti, penne lub tagliatelle. Najważniejszym składnikiem, który nadaje smak całości, jest wspaniały sos. Gotujcie smacznie i prosto z IRPO.

    czytaj dalej
  • Hiszpańskie śniadanie - świeży pomidor z oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią grzance. Gotuj z IRPO.
    Hiszpańskie śniadanie - świeży pomidor z oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią grzance. Gotuj z IRPO.

    Typowe hiszpańskie śniadanie, przetarte świeże pomidory z czosnkiem i bazylią, podane na ciepłych grzankach z bagietki. Doskonale sprawdza się na wieczorną przekąskę w gronie przyjaciół, podaną dodatkowo z oliwkami, szynką Serrano, serem owczym Manchego i mamy hiszpański wieczór. Poznawaj hiszpańskie specjały kulinarne razem z IRPO. Smacznego!

    czytaj dalej
  • Sałatka z selera naciowego z kurczakiem,ananasem i oliwkami.Gotuj z IRPO.
    Sałatka z selera naciowego z kurczakiem,ananasem i oliwkami.Gotuj z IRPO.

    Super smaczna, bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu o świeżym smaku sałatka zadowoli Was i Waszych znajomych. Idealna na każdą okazję, wieczorne spotkania, dodatek do wykwintnego obiadu lub na luksusowe śniadanie. Polecamy.

    czytaj dalej
  • Krewetki z czosnkiem i zieloną pietruszką w oliwie z oliwek. Gotuj z IRPO.
    Krewetki z czosnkiem i zieloną pietruszką w oliwie z oliwek. Gotuj z IRPO.

    W mniej niż trzy minuty pokazujemy, jak zamienić zamrożone krewetki w pyszne danie kuchni śródziemnomorskiej czyli krewetki z czosnkiem i natką świeżej pietruszki, smażone w oliwie z oliwek. To szybki, oryginalny i prosty sposób na smaczne danie, a świeża bagietka moczona w sosie z oliwy z oliwek firmy Muñoz, pełnej smaku owoców morza, czosnku i wspaniałych przypraw na długo pozostanie w Waszej pamięci.

    czytaj dalej
  • Makaron z tuńczykiem, smakowity i prosty. Gotuj z IRPO.
    Makaron z tuńczykiem, smakowity i prosty. Gotuj z IRPO.

    Gotuj z IRPO! Przedstawiamy kolejny prosty, smaczny przepis na makaron penne z tuńczykiem. Przygotowanie dania nie powinno zająć więcej niż 15 minut a obejrzenie naszego filmu zajmie Wam niecałe 4 minuty i pokaże jak przyrządzić to wspaniałe danie. Do naszego sosu możecie zastosować inny rodzaj makaronu. Razem z IRPO poznawajcie specjały kuchni śródziemnomorskiej. Smacznego! Podziel się z nami Swoją opinią.

    czytaj dalej
  • Makaron tagliatelle z pstrągiem łososiowym. Gotuj z IRPO
    Makaron tagliatelle z pstrągiem łososiowym. Gotuj z IRPO

    Przygotowanie tego wyśmienitego dania nie powinno Wam zająć więcej niż 20 minut. Pstrąg łososiowy, bardzo podobny w smaku i wyglądzie do łososia jest ostatnio bardzo modny w naszych sklepach a dodatkowo tańszy. Wykorzystanie wędzonych plasterków pstrąga do znakomitego sosu to połączenie ekonomiki z wspaniałym smakiem. To wspaniały sposób na szybkie przyrządzenie smacznej, lekkiej i dietetycznej potrawy. Polecamy.

    czytaj dalej
  • Pomarańcze z miodem,bananem, oliwą i cynamonem. Deser. Gotuj z IRPO.
    Pomarańcze z miodem,bananem, oliwą i cynamonem. Deser. Gotuj z IRPO.

    Ten wspaniały deser wywodzi się z Maroka ale jest bardzo popularny we wszystkich krajach Basenu Morza Śródziemnego. Zdrowy, smaczny, słodki deser możemy sami zrobić we własnej kuchni w czasie kilkunastu minut. Smak pomarańczy połączony miodem z bananem, wzmocniony kroplą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i zakończony najlepszym cejlońskim cynamonem pozostanie na długo w Waszych ustach. Polecamy!

    czytaj dalej
  • Filet z halibuta z sosem Rèmoulade i pieczonymi ziemniakami. Gotuj z IRPO.
    Filet z halibuta z sosem Rèmoulade i pieczonymi ziemniakami. Gotuj z IRPO.

    Potrawy z ryb zawsze były w naszym jadłospisie, a taka szczególnie smaczna, halibut to rarytas i wakacyjne wspomnienie pobytu nad Bałtykiem. Z naszym przepisem możesz przyrządzić tę wspaniałą rybę u siebie w kuchni. Z dodatkiem sosu Rèmoulade i pieczonych ziemniaków zjesz wykwintne danie, które przywoła wspomnienia znad polskiego morza. Polecamy! Czas przygotowania całej potrawy to niecałe 40 min.Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na...

    czytaj dalej
  • Kurczak w sosie z wina Cava. Gotuj z IRPO.
    Kurczak w sosie z wina Cava. Gotuj z IRPO.

    Oryginalne danie z kuchni hiszpańskiej. Upieczone na oliwie z oliwek nogi z kurczaka z dodatkiem cebuli, czosnku i marchewki, to dopiero początek wspaniałości. Po dodaniu wyśmienitego octu balsamicznego z Pedro Ximenez , hiszpańskiego wina musującego Cava oraz naszych wspaniałych przypraw, danie to nabiera niesamowitego smaku. Razem z dobrze ugotowanym ryżem, tak przygotowany kurczak na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego

    czytaj dalej
  • Dorsz w sosie z karmelizowanej cebuli i octu balsamicznego.
    Dorsz w sosie z karmelizowanej cebuli i octu balsamicznego.

    Dorsz jest wyśmienitą rybą i łatwo dostępną. Możemy podawać ją na różne sposoby. Pokazaliśmy już w innym filmie, jak zrobić wspaniałą sałatkę z pomarańczami. Teraz pokazujemy jak stworzyć smakowite danie z dorsza, wykorzystując do pieczenia oliwę z oliwek, którą później wykorzystujemy do zrobienia aksamitnego sosu z karmelizowanej cebuli z dodatkiem octu balsamicznego. Połączenie tak przygotowanego dorsza z ryżem, to proste, szybkie i bardzo smaczne, wyjątkowe danie. Polecamy....

    czytaj dalej
  • Polędwica pieczona w paskach duszonych warzyw w oliwie z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego.
    Polędwica pieczona w paskach duszonych warzyw w oliwie z oliwek z dodatkiem octu balsamicznego.

    Oliwę z oliwek możemy wykorzystać wielokrotnie, budując w jednym naczyniu (w tym przypadku, patelni) całą potrawę. Robi się to etapami, dodając kolejne składniki, które sumują smaki potrawy. Oliwa z oliwek po dodaniu czosnku nabiera jego smaku a polędwica czosnkowej nuty. Dodając do tej samej oliwy, w odpowiedniej kolejności warzywa, dokładamy następne smaki i aromaty. Na tym polega wielokrotność wykorzystania oliwy z oliwek w kuchni. Wszystko to zobaczycie w naszym filmie. To jest...

    czytaj dalej
  • Brukselka z żurawiną, orzechami, octem balsamicznym pieczona na oliwie z oliwek. Gotuj z IRPO.
    Brukselka z żurawiną, orzechami, octem balsamicznym pieczona na oliwie z oliwek. Gotuj z IRPO.

    Brukselka jest bardzo zdrową kapustą warzywną, lecz mało popularna u nas. Jest bardzo niedocenianym źródłem witamin. Wiele osób twierdzi, że ma nieprzyjemny zapach i smak. Ci co tak mówią są w błędzie i chyba nie potrafią jej dobrze przyrządzić. W naszym filmie pokazujemy bardzo prosty do zrobienia przepis, który przekona Was do brukselki. Pamiętajcie, żeby nigdy nie rozgotować kapustki, bo wtedy nie mamy z niej żadnej korzyści. Upieczona na oliwie z oliwek, dobrze przyprawiona z...

    czytaj dalej
  • Dorsz (bacalao) w pomarańczach i oliwie z dodatkiem, miodu, pieczonego czosnku, zielonych oliwek.
    Dorsz (bacalao) w pomarańczach i oliwie z dodatkiem, miodu, pieczonego czosnku, zielonych oliwek.

    Ta oryginalna sałatka zadziwi Was swoim wspaniałym smakiem. Zrobienie jej zajmie Wam niecałe pół godziny a wspomnienie smaku pozostanie na bardzo długo. Zaskoczycie swoich znajomych tą oryginalną sałatką , można ją serwować jako deser do obiadu, jak również do romantycznej kolacji. Polecamy.

    czytaj dalej
  • Sałatka z tuńczyka z czerwoną fasolą.
    Sałatka z tuńczyka z czerwoną fasolą.

    Ta wspaniała, zdrowa sałatka nie wymaga dużo pracy. Puszka dobrego tuńczyka, puszka czerwonej fasoli, oliwa z oliwek, dobrej jakości przyprawy i gotowe. To typowa "sałatka puszkowa", ale jak sami wiecie, gdy trzeba przygotować coś na szybko, bo zjawili się nieoczekiwani goście - ten przepis uratuje sytuację. Zobaczcie sami. Polecamy.Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Hiszpańska tortilla ziemniaczana wzbogacona kiełbasą fuet.
    Hiszpańska tortilla ziemniaczana wzbogacona kiełbasą fuet.

    Tortilla de patatas czyli hiszpańska tortilla , to klasyka kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Nasza wersja wzbogacona jest o typową wędlinę hiszpańską fuet i pory. W oryginale to proste danie z jajek, ziemniaków i cebuli. Możemy ją spożywać na ciepło , jak i na zimno. Jest często spożywana w kanapkach na drugie śniadanie. PolecamyJeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Placki z krewetkami (tortillitas de camarones), przysmak z okolic Kadyksu w Andaluzji w Hiszpanii.
    Placki z krewetkami (tortillitas de camarones), przysmak z okolic Kadyksu w Andaluzji w Hiszpanii.

    Ten przepis na placki (naleśniki) z krewetkami jest bardzo typowy dla wybrzeża Andaluzji, szczególnie okolic Kadyksu, gdzie bardzo łatwo jest dostać świeże krewetki, które są idealne do tego przepisu. U nas musimy się posiłkować mrożonymi ale jeżeli rozmrozimy je w zimnej wodzie z dodatkiem soli morskiej, też będą dobre. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, ponieważ polega na pokrojeniu niektórych składników i wymieszaniu ich wszystkich. Następnie placuszki są smażone, a...

    czytaj dalej
  • Filet z łososia z makaronem w sosie szpinakowo-serowym
    Filet z łososia z makaronem w sosie szpinakowo-serowym

    Dobrze doprawiony filet z łososia, upieczony na oliwie z oliwek to już doskonałe danie samo w sobie, a gdy dołożysz do niego, sos ze świeżego szpinaku z dodatkiem śmietany oraz wspaniałego hiszpańskiego koziego twardego sera i zatopisz w nim dobrze ugotowany makaron, to znaczy , że stworzyłeś wyjątkowe w smaku danie. Proste w wykonaniu i wyśmienite w smaku.Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi.
    Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi.

    Sezon na czosnek niedźwiedzi powoli się kończy. Proponuję zrobić smaczne pesto, żeby zachować ten wspaniały smak na zimową porę. W szczelnie zakręconym słoiku, zalanym oliwą z oliwek extra Virgin, pesto przetrzyma do zimy a nawet dłużej. To wspaniałe i zdrowe pesto można dodawać do wielu dań (makaron), twarożków lub bezpośrednio na kanapki.Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Pasta z białego sera z rzodkiewką i oliwą z oliwek
    Pasta z białego sera z rzodkiewką i oliwą z oliwek

    Śniadanie, niedziela (lub inny dzień), biały dobry ser, rzodkiewka, zielona cebula, najlepsze oliwa z oliwek extra Virgin, łyżka dobrej śmietany, trochę soli i czerwonej słodkiej mielonej papryki. Oliwa z oliwek do białego sera? Tak, spróbujcie to zrobić a przekonacie się, jak zyskuje na smaku popularny ser. Wszystko dobrze mieszamy i smarujemy na wspaniały świeży chleb. Naturalne produkty i pełnia szczęścia w niecałe 10 minut. Smacznego!Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy...

    czytaj dalej
  • Sałatka ze świeżych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
    Sałatka ze świeżych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

    Połączenie dojrzałych pomidorów ze świeżo zebranym czosnkiem niedźwiedzim to wyśmienity pomysł a całość doprawiona solą, pieprzem, najlepszą oliwą z oliwek extra virgin i octem balsamicznym pozostanie na długo w pamięci każdego miłośnika prostych, zdrowych sałatek.Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Szparagi z hiszpańską szynką Jamon Serrano i sosem beszamelowym.
    Szparagi z hiszpańską szynką Jamon Serrano i sosem beszamelowym.

    Smaczne i szybkie do zrobienia oryginalne danie. Może być podane jako danie główne lub ciepła przystawka. Sos beszamelowy przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Całość posypujemy startym twardym hiszpańskim serem kozim lub owczym, w ostateczności parmezanem. Życzymy smacznego.Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem.
    Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem.

    Idealna pasta nie tylko na śniadanie. Naturalne składniki: ugotowane jajka, szczypiorek, rzodkiewka, śmietana, majonez i oliwa z oliwek wymieszane razem dają wspaniały smak. Oczywiście nie zapomnijcie posolić całość. Pasta położona na kromkę świeżego chleba, "niebo w gębie". Polecamy.Jeżeli podobają się Wam nasze filmiki, prosimy załóżcie subskrybcje naszego kanału na YouTube "Gotuj z IRPO". Dziękujemy

    czytaj dalej
  • Czarne risotto z kalmarami
    Czarne risotto z kalmarami

    Takim risotto zaskoczycie znajomych. Przygotowanie rozpoczynamy od zeszklenia cebuli na oliwie z oliwek i przygotowania przyprawy do paelli. Po dodaniu przypraw do cebuli, wsypujemy ryż na patelnię i lekko go podpiekamy a następnie zalewamy rozpuszczoną przyprawą do paelli. Gdy ryż zacznie wchłaniać płyn dodajemy kieliszek białego wina i nie zaszkodzi trochę świeżego tymianku oraz natki pietruszki. Skrapiamy kilkoma kroplami naturalnego soku z cytryn. Ostatnim etapem jest...

    czytaj dalej
  • Podudzie z kurczaka w marynacie ziołowej z sokiem z cytryny.
    Podudzie z kurczaka w marynacie ziołowej z sokiem z cytryny.

    Niby wszystko tak, jak zawsze. Kawałki podudzia z kurczaka, przyprawy, oliwa z oliwek, marynata, wymieszać całość zostawić na parę godzin w lodówce i gotowe. A jednak, jest różnica. Jaka? Tym razem dodajemy do marynaty sporą ilość naturalnego soku z cytryny, co zmienia i uszlachetnia smak kurczaka. Podczas pieczenia na patelni dodajemy kieliszek białego wytrawnego wina, które w połączeniu z cytrynową marynatą da nam wyśmienity sos. Smacznego

    czytaj dalej
Showing 1 to 48 of 48 (1 Pages)

Śledź nas na Facebooku

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.