Marka: Aceites Tapia
Marka: Aceites Tapia
Marka: Muñoz
Marka: PALCARSA
Marka: Arlequin
Marka: Arlequin
Marka: Arlequin
Marka: Karina
Marka: Iberitos
Czarne oliwki hiszpańskie bez pestek
Oliwka o charakterystycznym intensywnym czarnym kolorze o niepowtarzalnym smaku. Ten soczysty owoc o delikatnym smaku uwodzi najbardziej wymagających konsumentów swoim wyglądem i teksturą, którym nie sposób się oprzeć. Oliwki czarne mają szczególne cechy, takie jak stopień rozdrobnienia miąższu, niski stosunek miazgi do pestki oraz konsystencję, którą zachowują po doprawieniu. Dzięki mięsistej konsystencji i niskiej zawartości soli są idealne jako dodatek do dań, od sałatek i pizzy po najbardziej awangardowe przepisy.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Oliwki stołowe łączą w sobie podstawowe smaki, które wyczuwa nasze podniebienie: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Dlatego nadają się do każdego przepisu kulinarnego, a także do wielu sosów i kremów. Są jednym z najzdrowszych pokarmów w diecie śródziemnomorskiej , dlatego można je włączyć jako przekąskę. Każda oliwka zawiera średnio tylko 9 kalorii. Chociaż zawartość tłuszczu jest wysoka, około 20%, są to tłuszcze Omega-3 i Omega-6 , korzystne dla zdrowia i obniżające poziom cholesterolu. Oliwki są jednym z najstarszych pokarmów spożywanych od tysięcy lat. Uważa się, że uprawa oliwek w rejonie Morza Śródziemnego sięga ponad 6000 lat wstecz. Oliwki- owoce drzewa oliwnego zdobywają coraz większą popularność w naszym kraju. Z roku na rok spożywamy coraz więcej, przede wszystkim z Hiszpanii (90 proc.), która jest największym ich producentem. Można je polubić od razu, albo z czasem do nich "dorosnąć" odnajdując wspaniały, niepowtarzalny smak. Oliwki znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego stosuje się je jako przystawki przed głównym posiłkiem. Oliwki zawierają wiele cennych składników, zapobiegają miażdżycy, nowotworom i chronią przed alergiami. Ich dużą zaletą jest obecność związków zwanych polifenolami, które usuwają z organizmu wolne rodniki, mogące uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Wartościowym składnikiem oliwek jest błonnik, który poprawia trawienie i daje szybsze uczucie sytości oraz witaminy, A (ma dobroczynny wpływ na wzrok, stan włosów, skóry i paznokci) i E (zwalcza wolne rodniki). Oliwki przechowujmy w chłodnym ,ciemnym miejscu, a po otwarciu koniecznie w lodówce ,zanurzone w zalewie. Dzięki temu dłużej zachowają swoją przydatność, jednak pamiętajmy, że z czasem tracą najcenniejsze dla organizmu wartości. Można dodatkowo skropić je którąś z naszych oliw z pierwszego tłoczenia extra Virgen i wtedy można w pełni docenić ich smak. Oliwki czarne są bardziej delikatne w smaku i mają mniej kalorii i tłuszczu niż zielone, lecz należy pamiętać, że tłuszcz oliwkowy jest zdrowy, ponieważ zawiera m.in. cenny kwas oleinowy.
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 132 kcal / 539 kJ |
Tłuszcze | 13,3g |
w tym nasycone |
1,5g |
węglowodany | 2,16 |
w tym cukry | <0,5g |
Białko | 1,1g |
Sól | 2,0g |
Składniki: oliwki czarne, woda, sól, stabilizator: E-579, substancje konserwujące: E-202 .
Waga netto: 880g
Waga po odcieku: 450g
Polecamy. Wyprodukowano w Hiszpanii.
Marka: La Prieta de Oro
Marka: La Vega del Mar Menor SL - P.Listo
Marka: Karina
Marka: Karina
Marka: FAROLIVA S.L
Marka: Karina
Marka: Karina
Marka: FAROLIVA S.L
Marka: Karina
Marka: Fruyper
Marka: FAROLIVA S.L
Marka: Fruyper
Marka: Karina
Marka: Fruyper
Marka: Karina
Marka: Karina
Marka: IRPO
check_circle
check_circle