Najlepsza smakowa oliwa z oliwek - smak białej trufli.
EVOO o aromacie białej trufli
Przyprawa z oliwy z oliwek o smaku białej trufli . Ekstra dziewicza oliwa z oliwek.
Oliwa o smaku truflowym, o specjalnych właściwościach rozpuszczania w tłuszczach. Celem jest uzyskanie gamy oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia, które mają swoje właściwości prozdrowotne, ale z odrobiną oryginalności. Do tej wspaniałej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dodajemy korzyści płynące z białych trufli, które zawierają witaminę C i witaminy z grupy B ( B2, B3 i B9), niezbędne do poprawy układu odpornościowego. Posiadają przeciwutleniacze , które zwalczają starzenie się naszego organizmu. Pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi. Stosowane są w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu w organizmie. Inny, bogaty i zdrowy sposób na konsumpcję EVOO.
Konserwacja oliwy truflowej
Przechowuj oliwę truflową w chłodnym, suchym miejscu. Chronić przed światłem i nadmiernym ciepłem. Choć idealny pojemnik powinien być nieprzezroczysty, aby chronić go przed fotoutlenianiem, to jeśli kupimy go w pojemniku przezroczystym, wskazane jest przechowywanie go w szafce kuchennej lub spiżarni, dzięki czemu zachowa wszystkie swoje właściwości przez wiele miesięcy.
Właściwości zdrowotne oliwy truflowej
Oliwa z oliwek extra virgin o smaku trufli zawiera szereg składników, które są niezwykle korzystne dla zdrowia. Wśród nich tłuszcze jednonienasycone, kwas oleinowy, flawonoidy, polifenole, przeciwutleniacze i inne przeciwzapalne składniki odżywcze. Opublikowano wiele badań dotyczących prozdrowotnych właściwości EVOO. W ramach podsumowania wymienimy niektóre z nich:
-Pomaga zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej oraz obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
-Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i pomaga nawilżyć skórę.
-Może pomóc Ci schudnąć ze względu na uczucie sytości, które wywołuje.
-Składniki przeciwzapalne mogą pomóc zmniejszyć ból związany ze stawami i mięśniami.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym Diabetes Care ujawniono, że każda dieta śródziemnomorska zawierająca oliwę z oliwek może zmniejszyć liczbę przypadków cukrzycy typu II nawet o 50%. Dzieje się tak, ponieważ oliwa z oliwek zawiera zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi i produkcję insuliny.
Zastosowania kulinarne EVOO
Uznane korzyści zdrowotne oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o smaku trufli sprawiają, że idealnie nadaje się jako dodatek i przyprawa do każdego dania, zarówno wyrafinowanego, jak i prostego. Na surowo jest niezbędnym dodatkiem do sałatek warzywnych lub makaronowych, śniadań, zup i zimnych gazpachos. Po podgrzaniu rośnie i dzięki dużej gęstości nie wnika w żywność tak bardzo jak inne tłuszcze, dzięki czemu jest zdrowsza i lepiej zachowuje swoje właściwości. Wysoka zawartość kwasu oleinowego i naturalnych przeciwutleniaczy sprawia, że jest bardziej stabilny i odporny na działanie wysokich temperatur. Idealnie nadaje się do gotowania mięsa, ryb, warzyw, makaronów i ogólnie wszelkich potraw.
Do najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zostało dodane "białe złoto", tak często nazywana jest biała trufla. To dzięki temu oliwa nabrała intensywnego aromatu tego cenionego grzyba, białej trufli.