Marka: PALCARSA
Marka: PALCARSA
Marka: Arlequin
Marka: ARROZÚA Ryż z Hiszpanii
Marka: Arlequin
Marka: Arlequin
Marka: Karina
Marka: Arlequin
Marka: Arlequin
Oliwa z oliwek Hispasur to wysublimowany smak oliwy pochodzącej z regionu Priego De Cordoba w Andaluzji. Najlepsza oliwa ekstra virgen z Hiszpanii.
W roku 1858 przodkowie rodziny YÉVENES GARCÍA postanowili kupić kilka działek i zasadzić drzewa oliwne w Regionie Priego de Córdoba. Podróżujący, którzy opisywali ten region, mówili, że był to górzysty obszar, który obfitował w drzewa oliwne i gdzie były rzeki, które poruszały młynami mielącymi oliwki. Przez długi czas przodkowie poświęcali się uprawianiu ziemi, tak aby mogli produkować najlepsze owoce i z cierpliwością oraz ciężką pracą zbierać niezbędny kapitał, aby zbudować małą tłocznię oliwy,w której będą wytwarzać wymarzoną oliwę. Kilka pokoleń kontynuowało tę tradycję, zachowując szacunek dla natury i wierność tradycyjnym metodom. Obecnie do tej rodzinnej firmy dołączyła nowa generacja, która zapewni jej niezbędne postępy technologiczne oraz jakość i prestiż olejów cenionych w najbardziej odległych miejscach naszego globu. W dalszym ciągu będzie to firma dumna ze swego skromnego pochodzenia, ale nie rezygnując z tego, że jej oliwa przyczynia się do rozszerzenia i zachwycenia tysiącletnią kulturą, która powstała w południowej części rzymskiej Hiszpanii i została zachowana dzięki nieustępliwości i poświęcenia ludzi, którzy są częścią tej rodziny.
Czy wiesz, że:
REGION PRIEGO DE CÓRDOBA
Obecność licznych pozostałości archeologicznych związanych z pozyskiwaniem oliwy z oliwek w regionie Priego de Córdoba pokazuje, że była to tradycyjna i ważna działalność. Odkrycia rzymskich pras do tłoczenia oliwy są częste, a liczne złoża zostały zinwentaryzowane. Od połowy VIII wieku dzielnica Madinat Baguh (Priego) była okupowana przez muzułmanów, ale drzewa oliwne i oliwa z oliwek nadal były najważniejsze dla jej gospodarki. Kiedy od XIV wieku Kastylijczycy osiedlili się na tych ziemiach, oliwa z oliwek wkrótce została włączona do jego gastronomii, a po odbudowie demograficznej, która miała miejsce w XVI wieku, uprawa nowych ziem i wzrost produkcji oliwy z oliwek, która służyła do zaspokojenia popytu z innych regionów Hiszpanii, a nawet do eksportu do Ameryki. Od połowy XVIII wieku następowała stopniowa ekspansja powierzchni upraw oliwek. Obecnie praktycznie cały użyteczny obszar rolniczy poświęcony jest uprawie gajów oliwnych. Obecnie Priego de Cordoba to małe miasteczko w pięknym parku narodowym Sierra Subetica.
Jest 1 produkt.
Marka: Hispasur
check_circle
check_circle