Marka: PALCARSA
Marka: PALCARSA
Marka: Arlequin
Marka: ARROZÚA Ryż z Hiszpanii
Marka: Arlequin
Marka: Arlequin
Marka: Karina
Marka: Arlequin
Marka: Arlequin
EVOO KNOLIVE HOJIBLANCA to oliwa o bardzo intensywnej owocowości z aromatami świeżej trawy, skórki jabłka i banana. W mniejszym stopniu doceniane są także nuty rozmarynu, tymianku i pomidora. Oliwa idealnie nadaje się do sałatek, bezpośrednio na dobry chleb, również do smażenia, do makaronów i ciasta o doskonałej konsystencji.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Co oznacza skrót EVOO? EVOO - to skrót od EXTRA VIRGIN OLIVE OIL ( j.angielski)
Co oznacza skrót AOVE? AOVE - to skrót od ACEITE OLIVA VIRGEN EXTRA ( j. hiszpański)
AOVE/EVOO - to 100% sok z oliwek, czyli najlepsza hiszpańska oliwa, jaką można znaleźć na rynku. Według Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek, EVOO, /AOVE/ to »oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wolnej kwasowości, wyrażonej jako kwas oleinowy, nie większej niż 0,8 grama na 100 gramów i której inne właściwości odpowiadają właściwościom ustalonym dla tej kategorii w normie 10C . EVOO to akronim dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i jest to klasyfikacja oliwy z oliwek, która wymaga, aby produkt spełniał rygorystyczne przepisy dotyczące stosowania go przez firmę w swoim produkcie. Chociaż normy mogą się różnić w poszczególnych krajach, Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek w rzeczywistości podaje zwięzłą definicję, która jest zwykle stosowana przez większość krajów.
Firma KNOLIVE znajduje się w pięknym andaluzyjskim mieście Priego de Córdoba, a gaj oliwny, położony jest w samym sercu Parku Narodowego Subbética Cordobesa, stanowi część morza stuletnich drzew oliwnych otaczających La Tiñosa, najwyższy szczyt w prowincji Córdoba. Przeważają w nim dwie odmiany oliwek: picuda i hojiblanca. Zbiór odbywa się ręcznie, ponieważ mechanizacja w tym stromym terenie jest praktycznie niemożliwa. Oliwa z oliwek odmiany Hojiblanca zawdzięcza swoją nazwę kolorowi liści, których tylna część ma jasny kolor (hojas blancas - białe liście). Odmiana ta, ze względu na swoje pochodzenie (Lucena w prowincji Kordoba), znana jest również jako “Lucentina”. W Hiszpanii około 220 tys. hektarów jest wykorzystywanych do produkcji oliwy z oliwek właśnie tego rodzaju, odmiany dominującej w prowincjach Kordoba i Malaga.
Wartość odżywcza | w 100ml |
Wartość energetyczna | 900 kcal / 3700 kJ |
Tłuszcz | 100g |
w tym | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 13g |
jednonienasycone | 79g |
wielonienasycone | 8g |
tłuszcze trans | 0g |
Węglowodany | 0g |
w tym cukier | 0g |
Białko | 0g |
Sól | 0g |
Może zawierać nieznaczne ilości błonnika pokarmowego, cukrów, witaminy A, witaminy C, wapnia i żelaza
Oliwa wytłoczona z gatunku oliwek hojiblanca charakteryzuje się wysokim poziomem kwasów tłuszczowych nienasyconych. Zaletą tego rodzaju oliwek jest również mniejsza niż w innych olejach, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. To dlatego oliwa z oliwek Hojiblanca jest polecana osobom będącym na diecie. Organoleptycznie oliwa hojiblanca posiada szeroką gamę smaków. Początkowy słodki smak zmienia się w końcówce w lekko gorzki z nutą jabłka, migdałów i awokado.
Termin przydatności: 03.2026
Marka: Noviesientos
Marka: Torres y Ribelles BETIS
Marka: Torres y Ribelles BETIS
Marka: Canoliva
Marka: Aceites Tapia
Marka: Monteoliva
Marka: Canoliva
Marka: Knolive Oils
Marka: Canoliva
Marka: Noviesientos
Marka: Muñoz
Marka: Noviesientos
Marka: Canoliva
Marka: Torres y Ribelles BETIS
Marka: Muñoz
Marka: Cielo y Tierra Olive
Marka: Knolive Oils
check_circle
check_circle