- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
Oliwa z oliwek i jej wpływ na długość życia
Spożywanie EVOO, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo - naczyniowych.
Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu
Wydawało się, że o właściwościach oliwy z oliwek napisaliśmy wiele.
- Podawaliśmy powody, dla których warto jeść EVOO z chlebem i pić na czczo.
- Zwracaliśmy uwagę na najważniejsze aromaty występujące w EVOO.
- Doradzaliśmy, czym kierować się wybierając w sklepie IRPO oliwę z oliwek extra virgin.
- Obalaliśmy przekonanie, że nie można smażyć na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, ucząc jak bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek.
- Nie kryliśmy, że EVOO staje się sojusznikiem w odchudzaniu.
Wydawało się .... aż nadszedł dzień, gdy zaprzyjaźniony lekarz przyniósł nam artykuł z "Gazety lekarskiej"(15.02.2022r.). A w nim ... a jakżeby inaczej najnowsze amerykańskie badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of the American College of Cardiology". W tekście czytamy, o czym wielu z nas wie, że spożywanie EVOO ma wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo - naczyniowych.
Nowością na której opiera się artykuł, są badania przeprowadzone wśród 90 tysięcy ankietowanych, analizujące wpływ spożywania EVOO na czas życia człowieka i umieralność. Zacytujmy fragment: "Wykazano, że osoby spożywające więcej niż 0,5 łyżki stołowej oliwy dziennie lub powyżej 7g dziennie mają o 19% niższe ryzyko zgonu niż osoby niespożywające lub spożywające ją rzadko. Spożywanie oliwy z oliwek extra virgin wiązało się z obniżeniem o 19% ryzyka zgonu z powodu chorób sercowo - naczyniowych, o 17% z powodu nowotworów, o 29% z powodu chorób neurodegeneracyjnych oraz o 17% z powodu chorób układu oddechowego."
Nic zatem dziwnego, że lekarz regularnie odwiedza nasz sklep nie tylko ze względu na przyjaźń. Do czego i Państwa zachęcamy, bo kto z nas nie chce pożyć dłużej?
Powiązane przepisy