7 wskazówek jak smażyć zdrowo na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia
Delikatesy hiszpańskie sklep IRPO polecają artykuł:
Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek?
Jak smażyć na oliwie z oliwek? Smażenie jest często stosowaną w kuchni techniką kulinarną. Dlaczego smażenie na oliwie z oliwek z oliwek jest zdrowsze od smażenia na olejach z nasion?
Przeczytaj cały artykuł albo przejdź do sklepu z oliwami

Smażenie jest często stosowaną w kuchni techniką kulinarną.



Stosując się do tych zaleceń smażenie na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia stanie się zdrowsze, skuteczniejsze i przyjemniejsze.
Wskazówki, które zamieszczamy mają pozwolić uniknąć błędów podczas smażenia na oliwie z oliwek extra Virgin. Badania nad przydatnością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia przeprowadzone i opublikowane przez grupę Innovation in Chemical Analisis na Uniwersytecie w Jaen, we współpracy z Laboratorium Bromatologii i Hydrologii Wydziału Farmaceutycznego na Uniwersytecie w Porto, wykazały, że smażenie na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, dzięki bogactwu przeciwutleniaczy jest zdrowsze niż na innych olejach roślinnych, wytłoczonych z nasion.

Dlaczego smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowsze od smażenia na olejach z nasion?
Dzieje się tak dlatego, że wokół żywności w czasie smażenia tworzy się warstwa ochronna blokująca przenikanie tłuszczu w głąb. Stąd też mniejsza jej kaloryczność.

7 wskazówek jak postępować z oliwą z oliwek extra Virgin w czasie smażenia
- Przed przyrządzeniem wyjmij jedzenie z lodówki. Produkt powinien mieć temperaturę pokojową. Jeśli nie było to możliwe, unikaj nagłych zmian temperatury, a zimny produkt ogrzewaj na oliwie z oliwek stopniowo.
- Pamiętaj, że żywność ma być sucha. Unikniesz rozpryskiwania oliwy z oliwek
- Nie kładź produktu na zimną oliwę. Musi być bardzo gorąca, ok.180°C, wtedy też ograniczysz czas smażenia.
- Nie mieszaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z innymi, zwykłymi olejami z nasion. Dlaczego? Oliwa z oliwek jest odporna na wyższe temperatury, a oleje z nasion (słonecznika, kukurydzy, soi) nie. Po zmieszaniu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia olej z nasion spłonie, przenosząc toksyczne substancje do oliwy z oliwek.
- Smaż jedzenie w mniejszych partiach, by zapobiec spadkowi temperatury. Staraj się, aby cała powierzchnia produktu miała kontakt z oliwą.
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może być używana do smażenia 4-5 razy. Pamiętaj jednak, by pozostałość po poprzednim smażeniu odcedzić lub wyjąć. Nie zapomnij o przykryciu oliwy w celu zmniejszenia dostępu tlenu.
- Nadmiaru tłuszczu po smażeniu pozbędziesz się odstawiając produkt na papierowy ręcznik kuchenny. Nie przykrywaj jedzenia po smażeniu, bo wówczas chrupiąca warstwa zmięknie.

przeczytaj również: Jak smażyć na oliwie z oliwek, budując stopniowo smak potrawy