Logo Irpo Sklep

Masz pytania? Zadzwoń: 33 487 66 50

08 października 2019

Kolor oliwy z oliwek - kilka ważnych informacji.

Zawsze z przyjemnością patrzymy, gdy gęsta zielono-złota kropla oliwy spada na jasny kawałek świeżej bagietki albo muska plasterek czerwonego pomidora.

Przeczytaj cały artykuł lub teraz wejdź do sklepu;
Kolor oliwy z oliwek - kilka ważnych informacji.
Kolor oliwy z oliwek. Czy ma jakieś znaczenie?

Ileż przy tych okazjach odbyło się rozmów o kolorze oliwy! A to złociła kawałek ryby, a to żółto mieniła się w sałatkach. Aż tu nagle wraz z wiedzą o niej przyszło otrzeźwienie. Zimny prysznic z oliwy tłoczonej na zimno.
Kolor oliwy z oliwek nie ma znaczenia!
Dlaczego?
Bo nie wpływa jakość oliwy z oliwek. Kolor zależy od rodzaju oliwek, dojrzałości owoców oraz regionu, w którym rosły.
Unikać natomiast musimy oliwy o czerwonych refleksach, świadczących o utracie naturalnych właściwości w wyniku utlenienia.
Późnym latem zachwyćmy się złotem liści, zielenią latającej nad stawem ważki, żółtą skórką gruszek,
Ale pamiętajmy w oliwie inaczej niż w jesiennym krajobrazie barwa nie jest najistotniejszą cechą.

Czytaj także

Dżemy jemy! Dżemy jemy! 10 marca 2023
EVOO oliwa w kosmosie! EVOO oliwa w kosmosie! 10 sierpnia 2022
Sklep IRPO na Facebooku! Sklep IRPO na Facebooku! 31 kwietnia 2020
Czas COVID-19 Czas COVID-19 01 kwietnia 2020
blog