Słów kilka o kolorze oliwy
Zawsze z przyjemnością patrzymy, gdy gęsta zielono-złota kropla oliwy spada na jasny kawałek świeżej bagietki albo muska plasterek czerwonego pomidora.

Czy kolor oliwy z oliwek ma znaczenie?
Ileż przy tych okazjach odbyło się rozmów o kolorze oliwy! A to złociła kawałek ryby, a to żółto mieniła się w sałatkach. Aż tu nagle wraz z wiedzą o niej przyszło otrzeźwienie. Zimny prysznic z oliwy tłoczonej na zimno. Kolor nie ma znaczenia! Dlaczego? Bo nie wpływa jakość oliwy z oliwek. Kolor zależy od rodzaju oliwek, dojrzałości owoców oraz regionu, w którym rosły. Unikać natomiast musimy oliwy o czerwonych refleksach, świadczących o utracie naturalnych właściwości w wyniku utlenienia. Późnym latem zachwyćmy się złotem liści, zielenią latającej nad stawem ważki, żółtą skórką gruszek, Ale pamiętajmy w oliwie inaczej niż w jesiennym krajobrazie barwa nie jest najistotniejszą cechą.