- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
Kolor oliwy z oliwek - kilka ważnych informacji.
Kolor oliwy z oliwek. Czy ma jakieś znaczenie?
Ileż przy tych okazjach odbyło się rozmów o kolorze oliwy! A to złociła kawałek ryby, a to żółto mieniła się w sałatkach. Aż tu nagle wraz z wiedzą o niej przyszło otrzeźwienie. Zimny prysznic z oliwy tłoczonej na zimno.
Kolor oliwy z oliwek nie ma znaczenia!
Dlaczego?
Bo nie wpływa jakość oliwy z oliwek. Kolor zależy od rodzaju oliwek, dojrzałości owoców oraz regionu, w którym rosły.
Unikać natomiast musimy oliwy o czerwonych refleksach, świadczących o utracie naturalnych właściwości w wyniku utlenienia.
Późnym latem zachwyćmy się złotem liści, zielenią latającej nad stawem ważki, żółtą skórką gruszek,
Ale pamiętajmy w oliwie inaczej niż w jesiennym krajobrazie barwa nie jest najistotniejszą cechą.
Powiązane przepisy