Oliwa z oliwek niefiltrowana a filtrowana - poznaj różnice.

Producenci oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia wytwarzają również oliwy potoczne zwane "oliwami z gałęzi" czyli niepoddane procesowi filtrowania (oczyszczania).

Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu

Wielu smakoszy EVOO sięga nie tylko po filtrowaną oliwę z oliwek, ale docenia zalety oliwy niefiltrowanej. Jakie są różnice między nimi?

 
niefiltr 2.jpg
Producenci oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia wytwarzają również oliwy potoczne zwane "oliwami z gałęzi" czyli niepoddane procesowi filtrowania (oczyszczania). 

Jaka jest różnica między oliwą z oliwek niefiltrowaną a filtrowaną? 

Różnica między filtrowaną a niefiltrowaną oliwą widoczna jest gołym okiem. Niefiltrowane oliwy maja mętny wygląd, bowiem zawierają cząstki skórek owoców, miąższu i wody, co wcale nie działa na ich niekorzyść. Oliwa niefiltrowana jest gęstsza a pod wpływem czasu, temperatury i grawitacji jej wygląd się zmienia (robi się klarowna), ponieważ na dnie butelki tworzy się naturalny osad. Podobnie dzieje się się ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy, dlatego używa się często określenia "naturalny sok z oliwek".
Kupując niefiltrowaną oliwę z oliwek klient dostaje najświeższy produkt uzyskany w ostatnim sezonie. 

Charakterystyczne cechy oliwy niefiltrowanej. 

Oliwa niefiltrowana cechuje się korzennym, lekko gorzkawym smakiem za sprawą witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy. To właśnie zawartość dodatkowych polifenoli odróżnia oliwę niefiltrowaną od filtrowanej, nie zostają one usunięte w procesie filtracji. Niefiltrowana oliwa z oliwek zawiera dwa rodzaje polifenoli: polarne znajdujące się w wodzie oliwnej i niepolarne , które są w kwasach tłuszczowych.

Jak i do czego używać oliwę niefiltrowaną.

 
niefiltr 3.jpg
 
 
Niefiltrowana oliwa z oliwek powinna być spożyta w przeciągu jednego roku. Zalecamy używanie jej na surowo do pieczywa, sałatek, warzyw lub do przyrządzania potraw w niskich temperaturach.
Pamiętajmy, by niefiltrowaną oliwę z oliwek przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Szczerze polecamy niefiltrowaną oliwę z naszego sklepu Canoliva Cosecha Temprana, jest to oliwa z wczesnego zbioru.
Powiązane przepisy

Śledź nas na Facebooku