Logo Irpo Sklep

Masz pytania? Zadzwoń: 33 487 66 50

16 czerwca 2021

Oliwa z oliwek niefiltrowana a filtrowana - poznaj różnice.

Oliwa z oliwek niefiltrowana a filtrowana. Poznaj ich charakterystykę i różnice między nimi.

Wielu smakoszy EVOO sięga nie tylko po filtrowaną oliwę z oliwek, ale docenia zalety oliwy niefiltrowanej. Jakie są różnice między nimi?
przeczytaj cały artykuł lub przejdź do sklepu

Oliwa z oliwek niefiltrowana a filtrowana - poznaj różnice.
Wielu smakoszy EVOO sięga nie tylko po filtrowaną oliwę z oliwek, ale docenia zalety oliwy niefiltrowanej. Jakie są różnice między nimi?



Producenci oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia wytwarzają również oliwy potoczne zwane "oliwami z gałęzi" czyli niepoddane procesowi filtrowania (oczyszczania).

Jaka jest różnica między oliwą z oliwek niefiltrowaną a filtrowaną?

Różnica między filtrowaną a niefiltrowaną oliwą widoczna jest gołym okiem. Niefiltrowane oliwy maja mętny wygląd, bowiem zawierają cząstki skórek owoców, miąższu i wody, co wcale nie działa na ich niekorzyść. Oliwa niefiltrowana jest gęstsza a pod wpływem czasu, temperatury i grawitacji jej wygląd się zmienia (robi się klarowna), ponieważ na dnie butelki tworzy się naturalny osad. Podobnie dzieje się się ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy, dlatego używa się często określenia "naturalny sok z oliwek".
Kupując niefiltrowaną oliwę z oliwek klient dostaje najświeższy produkt uzyskany w ostatnim sezonie.

Charakterystyczne cechy oliwy niefiltrowanej.

Oliwa niefiltrowana cechuje się korzennym, lekko gorzkawym smakiem za sprawą witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy. To właśnie zawartość dodatkowych polifenoli odróżnia oliwę niefiltrowaną od filtrowanej, nie zostają one usunięte w procesie filtracji. Niefiltrowana oliwa z oliwek zawiera dwa rodzaje polifenoli: polarne znajdujące się w wodzie oliwnej i niepolarne , które są w kwasach tłuszczowych.

Jak i do czego używać oliwę niefiltrowaną.




Niefiltrowana oliwa z oliwek powinna być spożyta w przeciągu jednego roku. Zalecamy używanie jej na surowo do pieczywa, sałatek, warzyw lub do przyrządzania potraw w niskich temperaturach.
Pamiętajmy, by niefiltrowaną oliwę z oliwek przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Szczerze polecamy niefiltrowaną oliwę z naszego sklepu Canoliva wczesny zbiór, jest to oliwa z wczesnego zbioru.


Czytaj także

Dżemy jemy! Dżemy jemy! 10 marca 2023
EVOO oliwa w kosmosie! EVOO oliwa w kosmosie! 10 sierpnia 2022
Sklep IRPO na Facebooku! Sklep IRPO na Facebooku! 31 kwietnia 2020
Czas COVID-19 Czas COVID-19 01 kwietnia 2020
Słów kilka o kolorze oliwy Słów kilka o kolorze oliwy 08 października 2019
blog