8 aromatów w oliwie z oliwek
Dodanie do potrawy dobrej oliwy z oliwek extra Virgin, może obudzić w naszych zmysłach niespodziewane aromaty. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia kierujemy się nie tylko kolorem, zapachem, ale i smakiem. W tym artykule skupimy się na 8 najważniejszych aromatach występujących w opisach smakowych oliwy z oliwek, nazywanych odczuciami owocowymi.
Przeczytaj cały artykuł lub przejdź do sklepu z oliwami

8 aromatów oliwy z oliwek extra Virgin
Kupując oliwę extra Virgin kierujemy się nie tylko kolorem, zapachem, ale i smakiem. Metoda sprawdzająca właściwości produktu za pomocą zmysłów nazywana organoleptyką jest wykorzystywana w badaniu wartości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zwanej dalej EVOO, lub AOVE.
Jakie aromaty wyróżniają oliwę extra Virgin?
Na dobór aromatów i zapachów EVOO wpływa dojrzałość owocu, klimat, termin zbioru i obróbka podczas produkcji. W wysokiej jakości "płynnego złota" rozpoznamy więcej aromatów i to one wpływają na złożoność, charakter, unikalność oliwy z oliwek extra Virgin (AOVE). Skupimy się na aromatach występujących w opisach smakowych oliwy z oliwek (EVOO) nazywanych odczuciami owocowymi. Niektórzy producenci uciekają się do bardziej wyszukanych nazw owoców, często nieznanych powszechnie, licząc na zaciekawienie klienta.
zobacz również: 8 wskazówek jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek w sklepie IRPO
Naprawdę jednak wyróżnia się 8 podstawowych aromatów.
Oto one:
1. Pomidor

Ten aromat spotkamy w oliwce picual i oliwa extra Virgin wytłoczona z tego owocu musi się nim wyróżniać.
2. Jabłko

Owoc o intensywnym aromacie dobrze nam znany daje się wyczuć w wysokiej jakości oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO). Daje słodki smak i zapach.
3. Banan

Podobnie jak jabłko świadczy o wysokiej jakości EVOO.
4. Orzechy

Smak orzechów laskowych, piniowych czy włoskich odczuwamy w oliwie dziewiczej, z pierwszego tłoczenia. Często łączy się z migdałami, począwszy od zielonych po znane nam suche, dojrzałe.
5. Świeża trawa

Intensywny aromat przypomina zapach liścia oliwnego, drzewa, pola i otoczenia, na którym oliwka rosła.
6. Karczoch

Pojawia się w niektórych odmianach oliwy, ale nie tak powszechnie jak opisane powyżej.
7. Zioła

W zależności od nasycenia zapachem ziemi i gatunku owocu użytego do produkcji doszukamy się w oliwie AOVE zapachu bazylii, tymianku, rozmarynu, mięty, rumianku lub kopru włoskiego.
8. Drzewo figowe

Ma charakterystyczny zapach, biorący się z jego liści. Jest to zapach mniej znany niż zapach owocu figi.
Wymienione aromaty służą ekspertom, koneserom do opisu oliwy, natomiast wśród laików popularne określenia smaku to: awokado, jagody, cytrusy lub truskawki.