Właściwości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i rafinowanej oliwy z oliwek.

Ogólnie wiadomo, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (EVOO) jest znacznie lepsza niż rafinowana, ponieważ żaden aromat, smak ani inny proces nie zakłócał jakości i właściwości oliwek. Ale nie są to jedyne istniejące różnice, które mogą doprowadzić do wyboru między oliwą z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia a oliwą z oliwek rafinowaną. W każdej z nich są pewne wartości odżywcze i ważne jest, aby wziąć je pod uwagę, aby dobrze wybrać i osiągnąć maksymalne korzyści dla naszego zdrowia. Zarówno oliwa ekstra Virgin, jak i rafinowana oliwa z oliwek są tłuszczami (99,9% ich składu), to w jakości tych tłuszczów możemy znaleźć znaczące różnice żywieniowe.
Rafinowana oliwa z oliwek ma niższy udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych niezbędnych kwasów tłuszczowych, (nasz organizm ich potrzebuje, ale ich nie wytwarza a muszą być w naszej diecie): omega 3 i omega 6. Oba kwasy pomagają w walce z cholesterolem, zapobiegają chorobom wieńcowym, udarom mózgu, nowotworom. Jednak rafinowana oliwa z oliwek zawiera więcej kwasów omega 9 i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne w walce z niektórymi nowotworami, takimi jak rak piersi, nadciśnienie, cholesterol i inne choroby, m. innymi Alzheimera.
Kolejną różnicą odżywczą między oliwą z pierwszego tłoczenia a rafinowaną oliwą z oliwek jest zawartość witaminy E, której główną właściwością jest wartość przeciwutleniająca. Ta właściwość jest niezbędna do walki z chorobami zwyrodnieniowymi, chroni przed wolnymi rodnikami, jest skuteczna w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Witaminy E jest znacznie więcej w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia niż w rafinowanej (jest jej ponad dwukrotnie więcej).
Trzecią ważną różnicą między obydwoma rodzajami oliwy jest zawartość fitosteroli. Związki te są kolejnymi ważnymi i niezbędnymi do walki z cholesterolem i nadciśnieniem. W oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia ich obecność jest znacznie większa niż w oliwie po procesie rafinacji.
Różnice w wartościach odżywczych obu oliw wynikają ze sposobu, w jaki wytwarzany jest każdy z nich. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, będąc , tak naprawdę sokiem z oliwek, zachowuje wszystkie swoje naturalne właściwości. Rafinowana oliwa aby być wysokiej jakości olejem, należy poddać obróbce chemicznej w celu usunięcia wad a następnie trzeba dodać do niego procent oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ w trakcie procesu rafinacji stracił ich udział w swoich właściwościach.
Dlatego decydując się na to, co dodasz do sałatki lub na czym ugotujesz swoje przepisy, raczej wybierzesz oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oprócz nadania potrawom lepszego smaku i lepszych właściwości, zapewniasz także swojemu organizmowi wiele innych korzyści. Nie ma już wątpliwości jakie są różnice między oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia a olejem rafinowanym, dlatego wybór jest łatwy.
Ale spójrzmy prawdzie w oczy, rafinowana oliwa z oliwek, a szczególnie, oliwa z wytłoczyn z oliwek (sansa), jest nieco tańsza niż oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.