- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
Rodzaje hiszpańskich oliwek, smak oliwy z oliwek.
Jakie są najpopularniejsze odmiany hiszpańskich oliwek, jaka oliwa z nich powstaje.
Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu
Najpopularniejsze odmiany hiszpańskich oliwek - krótka charakterystyka.
Picual
W Hiszpanii 50% upraw zdominowała ta odmiana, rosnąca głównie w Jaen, Kordobie, Granadzie, Maladze, Cuidad Real i Badajos. Łatwo przystosowuje się do warunków klimatycznych, a jej osobliwe cechy sprawiają, że uznawana jest za jedną z najzdrowszych.
Oliwa uzyskiwana z oliwek Picual wyróżnia się kolorem trawiastej zieleni, intensywną goryczką połączoną z nutami owocowymi i przewijającymi się korzennymi tonami. Drzewo jest silne, z wydłużonymi liśćmi i elipsoidalnymi owocami.
Picudo
Smak oliwy z oliwek Picudo wyróżnia migdałowa nutą słodyczy, świeżego jabłka i owocowość. Picudo należy do najbardziej andaluzyjskich odmian i rośnie głównie w okolicach Kordoby i Baeny. Gaje oliwne należące do regionu Baeny zostały wyróżnione certyfikatem DOP.
DOP- to skrót oznaczający Chronioną Nazwę Pochodzenia (Denominacion de Origen Protegida). Unia Europejska ustanowiła markę produktu w celu ochrony najwartościowszych i wyjątkowych artykułów. Dzięki temu unika się podrabiania marki, wspiera rodzimych konsumentów.
Arbequina
Oliwa o zielonym kolorze z zauważalnymi, żółtawo-złotymi refleksami. Cechuje się świeżą nutą zielonego jabłka, połączoną z ożywczym smakiem migdałów. Pozbawiona jest prawie goryczki. Hiszpanie uprawiają je głównie w Katolonii i Aragonii oraz oczywiście w Andaluzji.
Hojiblanca
Z tego drzewa oliwnego udaje się zarówno oliwa jak i oliwki do bezpośredniej konsumpcji. Kolor zachwyca intensywną trawiastą zielenią. Smak zadziwia aromatem dojrzałych owoców z nutami awokado. Migdałowy posmak, łączy słodkość z pikantnością. Najważniejszy obszar upraw i produkcji oliwy to Malaga, Sewilla i Kordoba.
Cornicabra
Ta druga odmiana pod względem powierzchni uprawnej wyróżnia się zielonożółtą barwą zmieniającą się w złocistą. Smak cechuje gorzkawe i pikantne jabłko, łączące aromat świeżych i dojrzałych owoców, wśród których wyróżnia się jabłko, lekko gorzkie i pikantne. Cornicabra uprawiana jest w centralnej Hiszpanii, regionach Toledo i Ciudad Real.
Pajarero (Picudo Pajarero)
Jest to bardzo szczególna odmiana oliwek. Swoją nazwę zawdzięcza zainteresowaniu jej owocami wszelkiego rodzaju dzikiego ptactwa (głownie drozdów), ponieważ mamy do czynienia z dużą, słodką i szybko dojrzewającą oliwką. Ze względu na podobieństwo do drzewa oliwnego Picudo, drzewo oliwne Pajarero jest również nazywane Picudo Pajarero.
Empeltre
Ta odmiana daje oliwy o subtelnej słomkowej barwie połączonej ze starym złotem. Wyczuwa się w tej oliwie słodycz, łagodność owoców, a przede wszystkim jabłek. Drzewa oliwne rosną głównie w Aragonii oraz w regionach Rioja, Navarra i Katalonia.
Farga
Odmiana o złotozielonym kolorze, łączy w swym smaku słodycz, goryczkę i pikantne nuty, co skutkuje przyjemnym smakiem. Głowne uprawy znajdują się na południu Tarragony i północy Castellón.
Manzanilla i Cacereña
Ten gatunek daje owoce do konsumpcji i oliwę o cielitym kolorze. Doszukamy się w jej smaku dojrzałych owoców i aromatu świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma mocny gorzkawy i pikantny posmak. Odmiana rośnie w Sewilli i okolicach Madrytu.
Verdial de Badajoz
Oliwa uzyskiwana z tego gatunku należy do słodkich, choć wyczuwa się w niej goryczkę. Smak łączy migdałowe i owocowe aromaty. Barwa zbliża się do zieleni. Uprawy znajdują się głownie w rejonach Badajoz i Cáceres. Drzewa tego gatunku są odporne na suszę, która często występuje w regionie Extramadury.
Alfafarenca
Oliwa tej odmiany oliwek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli i kwasu oleinowego oraz ważne właściwości przeciwutleniające. Cechują ją zielonkawy kolor, a w smaku daję wyczuć się zielone owoce i lekka goryczka.
Lechin
Główną cechą charakterystyczną tej odmiany oliwek, jest ich białawy, mleczny kolor (stąd nazwa). Drzewa z których produkuje się tą oliwę rosną w Sewilli, Kadyksie, Huelvie i Maladze. Charakteryzuje się średnią goryczką z nutą zielonych migdałów.
Blanqueta
Owocowe nuty, posmak zielonego pomidora, ostrość i łagodna goryczka dają się odczuć w tej zielonkawej oliwie uzyskiwanej z gatunki Blanqueta. Oliwa ma wysoki indeks kwasu linolowego. Drzewa tej odmiany o owalnych i nieco asymetrycznych owocach uprawia się w Alicante i na południu Walencji.
Powiązane przepisy