Rodzaje hiszpańskich oliwek, smak oliwy z oliwek.

Jakie są najpopularniejsze odmiany hiszpańskich oliwek, jaka oliwa z nich powstaje.

Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu

Najpopularniejsze odmiany hiszpańskich oliwek - krótka charakterystyka.

Picual

W Hiszpanii 50% upraw zdominowała ta odmiana, rosnąca głównie w Jaen, Kordobie, Granadzie, Maladze, Cuidad Real i Badajos. Łatwo przystosowuje się do warunków klimatycznych, a jej osobliwe cechy sprawiają, że uznawana jest za jedną z najzdrowszych.
Oliwa uzyskiwana z oliwek Picual wyróżnia się kolorem trawiastej zieleni, intensywną goryczką połączoną z nutami owocowymi i przewijającymi się korzennymi tonami. Drzewo jest silne, z wydłużonymi liśćmi i elipsoidalnymi owocami.
pop oli 4 picua.jpg

Picudo

Smak oliwy z oliwek Picudo wyróżnia migdałowa nutą słodyczy, świeżego jabłka i owocowość. Picudo należy do najbardziej andaluzyjskich odmian i rośnie głównie w okolicach Kordoby i Baeny. Gaje oliwne należące do regionu Baeny zostały wyróżnione certyfikatem DOP.
DOP- to skrót oznaczający Chronioną Nazwę Pochodzenia (Denominacion de Origen Protegida). Unia Europejska ustanowiła markę produktu w celu ochrony najwartościowszych i wyjątkowych artykułów. Dzięki temu unika się podrabiania marki, wspiera rodzimych konsumentów.
pop oli 5 picudo.jpg

Arbequina

Oliwa o zielonym kolorze z zauważalnymi, żółtawo-złotymi refleksami. Cechuje się świeżą nutą zielonego jabłka, połączoną z ożywczym smakiem migdałów. Pozbawiona jest prawie goryczki. Hiszpanie uprawiają je głównie w Katolonii i Aragonii oraz oczywiście w Andaluzji.
pop oli 3 arbeq.jpg

Hojiblanca

Z tego drzewa oliwnego udaje się zarówno oliwa jak i oliwki do bezpośredniej konsumpcji. Kolor zachwyca intensywną trawiastą zielenią. Smak zadziwia aromatem dojrzałych owoców z nutami awokado. Migdałowy posmak, łączy słodkość z pikantnością. Najważniejszy obszar upraw i produkcji oliwy to Malaga, Sewilla i Kordoba.
pop oli 3 hoji.jpg

Cornicabra

Ta druga odmiana pod względem powierzchni uprawnej wyróżnia się zielonożółtą barwą zmieniającą się w złocistą. Smak cechuje gorzkawe i pikantne jabłko, łączące aromat świeżych i dojrzałych owoców, wśród których wyróżnia się jabłko, lekko gorzkie i pikantne. Cornicabra uprawiana jest w centralnej Hiszpanii, regionach Toledo i Ciudad Real.
pop oli 7 corni jpg.jpg

Pajarero (Picudo Pajarero)

Jest to bardzo szczególna odmiana oliwek. Swoją nazwę zawdzięcza zainteresowaniu jej owocami wszelkiego rodzaju dzikiego ptactwa (głownie drozdów), ponieważ mamy do czynienia z dużą, słodką i szybko dojrzewającą oliwką. Ze względu na podobieństwo do drzewa oliwnego Picudo, drzewo oliwne Pajarero jest również nazywane Picudo Pajarero.

pajajero 1.jpg

Empeltre

Ta odmiana daje oliwy o subtelnej słomkowej barwie połączonej ze starym złotem. Wyczuwa się w tej oliwie słodycz, łagodność owoców, a przede wszystkim jabłek. Drzewa oliwne rosną głównie w Aragonii oraz w regionach Rioja, Navarra i Katalonia.

Farga

Odmiana o złotozielonym kolorze, łączy w swym smaku słodycz, goryczkę i pikantne nuty, co skutkuje przyjemnym smakiem. Głowne uprawy znajdują się na południu Tarragony i północy Castellón.

Manzanilla i Cacereña

Ten gatunek daje owoce do konsumpcji i oliwę o cielitym kolorze. Doszukamy się w jej smaku dojrzałych owoców i aromatu świeżo skoszonej trawy. Oliwa ma mocny gorzkawy i pikantny posmak. Odmiana rośnie w Sewilli i okolicach Madrytu.
Verdial de Badajoz
Oliwa uzyskiwana z tego gatunku należy do słodkich, choć wyczuwa się w niej goryczkę. Smak łączy migdałowe i owocowe aromaty. Barwa zbliża się do zieleni. Uprawy znajdują się głownie w rejonach Badajoz i Cáceres. Drzewa tego gatunku są odporne na suszę, która często występuje w regionie Extramadury.

Alfafarenca

Oliwa tej odmiany oliwek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli i kwasu oleinowego oraz ważne właściwości przeciwutleniające. Cechują ją zielonkawy kolor, a w smaku daję wyczuć się zielone owoce i lekka goryczka.

Lechin

Główną cechą charakterystyczną tej odmiany oliwek, jest ich białawy, mleczny kolor (stąd nazwa). Drzewa z których produkuje się tą oliwę rosną w Sewilli, Kadyksie, Huelvie i Maladze. Charakteryzuje się średnią goryczką z nutą zielonych migdałów.

Blanqueta

Owocowe nuty, posmak zielonego pomidora, ostrość i łagodna goryczka dają się odczuć w tej zielonkawej oliwie uzyskiwanej z gatunki Blanqueta. Oliwa ma wysoki indeks kwasu linolowego. Drzewa tej odmiany o owalnych i nieco asymetrycznych owocach uprawia się w Alicante i na południu Walencji.
pop oli 2.jpg
Powiązane przepisy

Śledź nas na Facebooku