Zielona oliwa z oliwek znakiem firmowym Aceites Tapia
Zielona oliwa z oliwek - aceites verde - verde oleum to nazwy najlepszego produktu firmy Tapia z hiszpaĆskiej Malagi.
W sklepie e-delikatesy hiszpaĆskie IRPO moĆŒna kupiÄ oliwÄ Premium Extra Virgin Tapia. Jest to tak zwana zielona oliwa. Intensywny zielony kolor uzyskuje siÄ z oliwek odmiany hojiblanca, zebranych w koĆcowych tygodniach paĆșdziernika, czyli bardzo wczeĆnie. WĂłwczas owoce sÄ
jasnozielone z biaĆawym odcieniem. Ma to wpĆyw na intensywnoĆÄ odczuÄ zapachowych i smakowych. Firma Aceites Tapia uczyniĆa z tego owocu swojego bohatera do produkcji Oleum Verde - zielonej oliwy.
przeczytaj caĆy artykuĆ lub przejdĆș do sklepu 
Zielona oliwa z oliwek z firmy Tapia



O firmie Aceites Tapia - zobacz prezentacjÄ filmowÄ
Firma Tapia Oils znajduje siÄ w Hiszpanii w prowincji Malaga, sĆynÄ
cej z gÄstych gajĂłw oliwnych i wysokiej jakoĆci oliwek. Rodzinna firma powstaĆa w 1993 roku, ale jej korzenie siÄgajÄ
lat 40 i 50 ubiegĆego wieku, gdy zaĆoĆŒono pierwszy gaj oliwny. Obecnie trzecie pokolenie pracuje nad wysokÄ
jakoĆciÄ
oliwy w pĂłlnocno - wschodnim rejonie prowincji Malaga. DbaĆoĆÄ o drzewa trwa od zbioru do zbioru, obejmujÄ
c przycinanie, nawoĆŒenie i pielÄgnacjÄ przez caĆy rok.
O gajach oliwnych Aceites Tapia
Gaje oliwne tĆoczni oliwy Tapia rozpoĆcierajÄ
siÄ, w przewaĆŒajÄ
cej czÄĆci, na wzgĂłrzach pokrytych kamienistÄ
, wapiennÄ
glebÄ
. To poĆoĆŒenie, na wysokoĆci okoĆ 800 m npm, jest idealne w okresie deszczĂłw ze wzglÄdu na dobrÄ
przepuszczalnoĆÄ. Suche gorÄ
ce lato, niezbyt mroĆșna zima decyduje o wĆaĆciwoĆci owocĂłw drzew oliwnych odmiany hojiblanca, odpornej na niskie temperatury. GorÄ
co polecamy dla tych klientĂłw, ktĂłrzy szukajÄ
wczesnych, ĆwieĆŒych, pachnÄ
cych EVOO o wspaniaĆej osobowoĆci.

Firma Aceites Tapia uczyniĆa z tego owocu swojego bohatera. Nazwa szczepu - trzeciego co do popularnoĆci w Hiszpanii - nawiÄ
zuje do biaĆawej barwy spodu liĆci drzewa oliwnego.

Oliwa verde - EVOO Verde Oleum - charakterystyka organoleptyczna
W sklepie e-delikatesy IRPO moĆŒna kupiÄ OliwÄ z oliwek Extra Virgin Premium, (EVOO to Early Harvest Extra Virgin) Tapia. Jest to gÄsta, tak zwana zielona oliwa. Intensywny zielony kolor uzyskuje siÄ z oliwek odmiany hojiblanca, zebranych w koĆcowych tygodniach paĆșdziernika, czyli wczeĆnie. WĂłwczas owoce sÄ
jasnozielone z biaĆawym odcieniem. Ma to wpĆyw na intensywnoĆÄ odczuÄ zapachowych i smakowych. W nosie czujemy nuty "ĆÄ
kowe i ogrodnicze": skoszonÄ
swieĆŒo trawÄ, pomidory, jabĆka, zielone banany. Posmak zmienia siÄ. Od sĆodyczy przechodzi w lekkÄ
goryczkÄ i ĆagodnÄ
ciepkoĆÄ. PojawiajÄ
siÄ smaki, ktĂłre wczeĆniej rozpoznaĆ nasz nos: pomidor, jabĆko, banan, do nich doĆÄ
cza smak skĂłrki migdaĆa.
Zastosowanie zielonej oliwy - Oleum Verde
Wysublimowany smak EVOO Verde pozwala wzbogaciÄ niejedno danie. Zalecamy spoĆŒywaÄ jÄ
na surowo skrapiajÄ
c pieczywo, kozi ser, upieczone mielone miÄso, zapiekanki, tortillÄ. Nadaje siÄ do smaĆŒenia podnoszÄ
c smak gulaszu. Na PĂłĆwyspie Iberyjskim jest skĆadnikiem wielu tradycyjnych potraw. Zapraszamy do nabycia "zielonej oliwy" w naszym sklepie i podzielenia siÄ z nami swojÄ
opiniÄ
.
