Oliwa z oliwek sklep IRPO poleca artykuł:
Najlepsza oliwa z oliwek - Subiektywny ranking TOP 10 sklep IRPO.
Oliwa z oliwek - podstawa diety śródziemnomorskiej.
przejdź teraz do sklepu z oliwami
Od dawna powszechnie wiadomo, że
najzdrowszym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Dotychczas przeważała opinia, że oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin) powinno używać się wyłącznie na zimno choćby do sałatek, warzyw. Ten mit został już obalony. Najnowsze badania pokazały, że
na oliwie z oliwek możemy, a nawet
powinniśmy smażyć. Ktoś powie, że to nic nowego, bowiem mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego robią to od dawna. Jednak w krajach reszty Europy nie smażono na oliwie z oliwek preferując oleje roślinne z nasion, jak olej rzepakowy, słonecznikowy.
Z czego składa się najlepsza oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek składa się w większości z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (ponad 70%) a te, jak zbadano,
mniej szkodzą w procesie smażenia naszym organizmom od innych olejów roślinnych, w których składzie przeważają kwasy tłuszczowe wielonienasycone (m.in. olej rzepakowy, słonecznikowy). Bez obawy używajmy do smażenia oliwy z oliwek, która posiada jedną z najwyższych wartości temperatury dymienia, ok. 210°C.
Co to jest punkt dymienia oliwy?
Najprościej mówiąc to parametr, wartość krytyczna temperatury oleju, po przekroczeniu której, następuje zapłon i spalenie się tłuszczu. Wtedy nadaje się wyłącznie do wyrzucenia wraz z potrawą, którą przygotowaliście, bo wytworzyły się szkodliwe, rakotwórcze dla zdrowia pierwiastki a całość ma zapach spalenizny. Przypomnijmy, że najczęściej smaży się potrawy w temperaturze od 150°C -180°C, dlatego smażenie na oliwie z oliwek, która, przypominamy, wytrzymuje 210°C jest bardzo bezpieczne i pozwoli uniknąć spalenia, choć są zdolni, którzy pomimo tak wysokiego punktu dymienia to potrafią. Widzimy więc, najlepsza oliwa z oliwek jest również jednym z najlepszych tłuszczy nadających się do smażenia.
Najlepsza oliwa z oliwek - Ranking Top 10 IRPO