Logo Irpo Sklep

Masz pytania? Zadzwoń: 33 487 66 50

27 marca 2023

Najlepsza oliwa z oliwek RANKING Top 10 - sklep IRPO

Najlepsza oliwa z oliwek - Subiektywny ranking TOP 10 sklep IRPO. Oliwa z oliwek - podstawa diety śródziemnomorskiej.

Wszyscy od dawna wiedzą, że najzdrowszym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Co to jest ten punkt dymienia oliwy, oleju? Przeczytajcie nasz tekst, a dowiecie się o smażeniu, pieczeniu na oliwie z oliwek.
Na koniec prezentujemy aktualny (luty 2023) ranking Top 10 najlepszych oliw z oliwek dostępnych w naszym sklepie.

przejdź do sklepu z oliwami

Najlepsza oliwa z oliwek RANKING Top 10 - sklep IRPO

Od dawna powszechnie wiadomo, że najzdrowszym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Dotychczas przeważała opinia, że oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin) powinno używać się wyłącznie na zimno choćby do sałatek, warzyw. Ten mit został już obalony. Najnowsze badania pokazały, że na oliwie z oliwek możemy, a nawet powinniśmy smażyć. Ktoś powie, że to nic nowego, bowiem mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego robią to od dawna. Jednak w krajach reszty Europy nie smażono na oliwie z oliwek preferując oleje roślinne z nasion, jak olej rzepakowy, słonecznikowy.



Z czego składa się najlepsza oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek składa się w większości z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (ponad 70%) a te, jak zbadano, mniej szkodzą w procesie smażenia naszym organizmom od innych olejów roślinnych, w których składzie przeważają kwasy tłuszczowe wielonienasycone (m.in. olej rzepakowy, słonecznikowy). Bez obawy używajmy do smażenia oliwy z oliwek, która posiada jedną z najwyższych wartości temperatury dymienia, ok. 210°C.



Co to jest punkt dymienia oliwy?

Najprościej mówiąc to parametr, wartość krytyczna temperatury oleju, po przekroczeniu której, następuje zapłon i spalenie się tłuszczu. Wtedy nadaje się wyłącznie do wyrzucenia wraz z potrawą, którą przygotowaliście, bo wytworzyły się szkodliwe, rakotwórcze dla zdrowia pierwiastki a całość ma zapach spalenizny. Przypomnijmy, że najczęściej smaży się potrawy w temperaturze od 150°C -180°C, dlatego smażenie na oliwie z oliwek, która, przypominamy, wytrzymuje 210°C jest bardzo bezpieczne i pozwoli uniknąć spalenia, choć są zdolni, którzy pomimo tak wysokiego punktu dymienia to potrafią. Widzimy więc, najlepsza oliwa z oliwek jest również jednym z najlepszych tłuszczy nadających się do smażenia.

Najlepsza oliwa z oliwek - Ranking Top 10 IRPO


Czytaj także

Dżemy jemy! Dżemy jemy! 10 marca 2023
EVOO oliwa w kosmosie! EVOO oliwa w kosmosie! 10 sierpnia 2022
Sklep IRPO na Facebooku! Sklep IRPO na Facebooku! 31 kwietnia 2020
Czas COVID-19 Czas COVID-19 01 kwietnia 2020
Słów kilka o kolorze oliwy Słów kilka o kolorze oliwy 08 października 2019
blog