Jak smażyć na oliwie z oliwek, budując stopniowo smak potrawy
Ważną umiejętnością, którą powinni posiąść przygotowujący potrawy z użyciem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin), jest możliwość wielokrotnego jej wykorzystania. Zobaczcie nasze filmiki instruktażowe na https://www.irpo.pl/sklep/przepisy-i-porady a szczególnie kurczaka w winie Cava, polędwicę w sosie z karmelizowanej cebuli , wtedy zobaczycie, co chcieliśmy Wam tym tekstem wytłumaczyć.
Przeczytaj artykuł lub wejdź teraz do sklepu

Wielokrotne wykorzystanie oliwy z oliwek.

Budowanie smaku potrawy.
I tak po rozgrzaniu oliwy z oliwek najpierw dodajemy ząbki czosnku i po chwili, oliwa ma czosnkowy smak. Gdy dodamy następnie kawałki mięsa, będą się one smażyły równocześnie nabierając czosnkowego posmaku. Ściągając po usmażeniu mięso z patelni i dodając np. cebulę oraz kolejno inne warzywa, piekąc na tej samej oliwie, uzyskujemy kumulację wszystkich dotychczasowych smaków, włączając zapach i smak pieczonego mięsa. Kiedy po ściągnięciu upieczonych warzyw, zrobimy na pozostałej oliwie sos, po raz kolejny wykorzystujemy tę samą oliwę z oliwek.

Cykl wykorzystania oliwy z oliwek w kuchni.
Koniec budowania smaku całej potrawy ma miejsce na tej samej patelni (w tym samym naczyniu), w której rozpoczynaliśmy cały cykl.. Na tym polega wielokrotność wykorzystania w kuchni oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Zobaczcie nasze filmiki instruktażowe na https://www.irpo.pl/sklep/przepisy-i-porady a szczególnie kurczaka w winie Cava czy polędwicę w sosie z karmelizowanej cebuli , wtedy zobaczycie, co chcieliśmy Wam tym tekstem wytłumaczyć.