- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
Prawdziwa oliwa z oliwek zastosowanie, właściwości.
Spotykamy się z wieloma rodzajami oliwy z oliwek. Ale najwyższą jakością charakteryzuje się oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno (extra Virgen). Nazywana jest oliwą dziewiczą, gdyż zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne i organoleptyczne (to znaczy smak, kolor, aromat) oliwek z których jest wytłaczana. Dlatego oliwa z owoców drzewa oliwnego jest najlepszym wyborem (lekarstwem) jaki możemy podarować naszemu organizmowi. Ma przecież niezwykle cenny skład i jest wytwarzana naturalnie. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy andaluzyjskiego regionu Jaen - nieformalnej stolicy oliwy z oliwek, charakteryzują się jedną z najwyższych na świecie średnią długością życia, wynoszącą 83 lata. Przekracza ona średnią długość życia nie tylko mieszkańców Europy, ale i Hiszpanii, zbliżając się do Japonii, której mieszkańcy to najdłużej żyjący naród świata.
Na co zwracać uwagę przy korzystaniu z oliwy z oliwek.
O dobrej jakości oliwy z oliwek świadczy wyraźny smak owoców oliwek. Nie powinniśmy w niej wyczuwać słodyczy, bowiem owoce są raczej gorzkie i cierpkie w smaku. Wcześnie zbierane oliwki cechują się lekko pieprznym i pikantnym posmakiem i jeśli taki jest, możemy być pewni, że mamy do czynienia z dobrą oliwą. W instytutach specjalizujących się w ocenie oliwy z oliwek smak gorzki, posmak ostry, lekkie drapanie w gardle świadczy o zawartości cennych dla naszego organizmu polifenoli. Oliwa podobnie jak wino, nabiera różnych smaków i aromatów. Uzależnione jest to od odmiany oliwek używanych do produkcji i fazy zbioru owoców. Kolor oliwy nie ma bezpośredniego związku ze smakiem i jakością. Sprzedaje się oliwy o kolorze od zielonego poprzez żółty aż do złocistego, bo kolor zależy od stopnia dojrzałości owoców i rodzaju oliwek oraz regionu zbioru. Pamiętajmy, aby oliwa nie posiadała czerwonych refleksów, dowodzących utlenienia i świadczących o braku przydatności do spożycia.
Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni.
Oliwa z oliwek idealnie nadaje się do gotowania i smażenia. W krajach śródziemnomorskich częściej do pieczenia i smażenia, używa się oliwy zamiast masła, margaryny czy innych olejów. Optymalną temperaturą smażenia produktów spożywczych jest przyjęta 180°C, aczkolwiek zależy to od samego produktu. Oliwa z oliwek umożliwia bezpieczne smażenie w tej temperaturze, ponieważ temperatura dymienia oliwy jest znacznie wyższa, wyższa nawet od oleju rzepakowego i innych tłuszczów. Pomimo, że oliwa z oliwek jest najpowszechniej wykorzystywana na zimno, jako tłuszcz roślinny o najwyższych wartościach odżywczych i zdrowotnych jest również rekomendowana do smażenia czy gotowania. A zatem zapraszamy Państwa do naszego sklepu.