Logo Irpo Sklep

Masz pytania? Zadzwoń: 33 487 66 50

Canoliva niefiltrowana oliwa z oliwek 500ml

Oliwa z oliwek wczesny zbiór, niefiltrowana (sin filtrado) - butelka szklana 500ml

SOK Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA

Czas zbioru oliwek i tłoczenia - 2 połowa października 2022 - edycja limitowana

Po wybuchu intensywnej owocowości świeżych oliwek, oliwa ta kontynuuje zapach świeżo skoszonej trawy. Z owocowymi nutami banana i jabłka, zakończone świeżym migdałem i pomidorem. Całość kończy się kwiatowymi aromatami. Na podniebieniu początkowo słodki z umiarkowaną goryczką i pikantnością, posmak wyraźnie przypomina banana, migdały i karczochy. Wspaniały, bardzo harmonijny, złożony i gładki sok z oliwek.
Wszechstronna oliwa we wszystkich kuchniach. Jaka jest różnica pomiędzy oliwą z oliwek niefiltrowaną i filtrowaną? Ta oliwa dostosowuje się do wszystkich kuchni i zastosowań. To podstawowy produkt diety śródziemnomorskiej, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. I pomimo pozornej prostoty. Oliwa z oliwek niefiltrowana - Canoliva Wybrana Selekcja - posiada wyjątkowe cechy, które daje jej ziemia i doświadczenie rodziny Cano.



74.00 
75.00 
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 74.00 zł
Dostawa: 15,49 pln InPost paczkomat, dostawa w weekend (zaznacz w uwagach)
18,45 pln kurier DPD lub odbiór osobisty za 0 pln
74 PLN https://schema.org/NewCondition https://schema.org/InStock

niewielka ilość

Jaka jest różnica pomiędzy oliwą z oliwek niefiltrowaną i filtrowaną?

Różnica między filtrowaną i niefiltrowaną oliwą z oliwek polega na tym, że ta ostatnia zatrzymuje pewne zawieszone części stałe i niewielkie ilości wody z oliwek, ponieważ nie przeszła przez proces filtrowania.Z tego powodu niefiltrowane oliwy mają mętny wygląd, a filtrowane oliwy wydają się bardziej przeźroczyste i błyszczące.
Jedną z zalet niefiltrowanej i wciąż mętnej oliwy z oliwek jest to, że konsument ma pewność, że olej jest świeży i został wyprodukowany w ostatnim sezonie oliwnym. Wynika to z faktu, że niefiltrowana oliwa z oliwek naturalnie osadza się na dnie butelki. Proces ten trwa od 4 do 10 miesięcy (nie ma dokładnego pomiaru, ponieważ zależy to od temperatury i odmiany), a po zdekantowaniu niefiltrowane oliwy uzyskują taki sam wygląd jak oliwy przefiltrowane. Z organoleptycznego punktu widzenia jest wiele różnych opinii : od tych, że niefiltrowana oliwa jest bardziej intensywna, po te, że aromaty można lepiej wykryć w filtrowanej oliwie. Po kilku degustacjach uważamy, że różnice w aromatach i smakach po prawidłowym przefiltrowaniu są bardzo małe. Możecie wyrobić sobie własną opinię, filtrując w domu niefiltrowaną oliwę z oliwek. Po prostu użyjcie papierowego filtra do kawy. Przekonacie się, że uzyskana oliwa jest znacznie bardziej przeźroczysta, lecz smak będzie prawie taki sam. Oczywiście filtry przemysłowe są inne, ale ten domowy eksperyment jest dobrym przybliżeniem.
Inną interesującą cechą niefiltrowanej oliwy z oliwek jest to, że zatrzymuje dodatkowe polifenole w niewielkich ilościach wody, które nie zostały usunięte. Tłumaczymy dlaczego: polifenole są elementami o dużej aktywności przeciwutleniającej, dlatego bardzo pożądane jest ich włączenie do diety.

Rodzaj oliwki:100% Picual

Zapach: Intensywne i mocno owocowe dojrzałe oliwki.W nosie bardzo złożony, o intensywnym aromacie dojrzałych oliwek harmonijnie komponujących się ze skórką banana.

Smak:Ten jednorodny picual ma gładkie i czyste wejście do ust, zrównoważoną i bardzo przyjemną goryczkę i pikantność z intensywnym i bardzo harmonijnym aromatem w ustach.


blog