Logo Irpo Sklep

Masz pytania? Zadzwoń: 33 487 66 50

EVOO MONTEOLIVA PAJARERO DOP BAENA 500 ml

Monteoliva
EVOO MONTEOLIVA PAJARERO DOP BAENA 500 ml
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Premium Monteoliva Oro Pajarero

Jest to bardzo szczególna odmiana, gdyż swoją nazwę zawdzięcza zainteresowaniu jej owocami wszelkiego rodzaju dzikiego ptactwa, szczególnie drozdów, , ponieważ mamy do czynienia z dużą, słodką i szybko dojrzewającą oliwką. Nazwa Pajarero, to w naszym języku oznacza wolierę dla ptactwa. Zbiór i obróbka owoców oliwek odbywa się w pierwszej połowie października.
W nosie możemy wyróżnić nutę owocową o średniej intensywności, w której odnajdziemy aromaty orzechów i dojrzałych owoców, takich jak banany.
W ustach znajdziemy smak bardzo słodkiej oliwy, typowy dla tej odmiany. Ma niską intensywność goryczki i pikantności. Na podniebieniu pokazuje nuty lekko zielonych liści oliwnych, które wkrótce znikają, pozostawiając wspomnienie orzechów i suszonych owoców.
MONTEOLIVA PAJARERO EVOO (nazwa pochodzenia Baena) to oliwa, która, mimo że pochodzi z wczesnych zbiorów, jest bardzo gładka i zrównoważona ze względu na różnorodność użytych oliwek. Polecana jest tym wszystkim, którzy szukają świeżej oliwy, ale których podniebienie nie jest jeszcze przyzwyczajone do zielonej oliwy, którą charakteryzuje większą ostrość i gorycz.
Poleca się ją spożywać na surowo z grzankami lub jako dressing do świeżych dań, takich jak sałatka czy dobre salmorejo z Cordovan (zupa chłodnik z Kordowy) lub tradycyjnego gaspacho.
  • kwasowość ≤ 0,2

99.00 
Dostawa: 15,49 pln InPost paczkomat, dostawa w weekend (zaznacz w uwagach)
18,45 pln kurier DPD lub odbiór osobisty za 0 pln
99 PLN https://schema.org/NewCondition https://schema.org/InStock

na wyczerpaniu

Ta oliwa z odmiany Pajarero Monteoliva Oro, to najlepiej strzeżona tajemnica gajów oliwnych Cabra. SPÓŁDZIELNIA OLIVARERA DE CABRA została założona 18 stycznia 1949 roku przez niewielką grupę rolników przekonanych o społecznej i gospodarczej przyszłości, jaką związek może zapewnić. We wrześniu 2015 r. na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu spółdzielni zostaje zreformowany statut spółdzielni, a jej nazwa zostaje zmieniona na „COOPERATIVA OLIVARERA VIRGEN DE LA SIERRA DE CABRA SCA”. Zmiana została oficjalnie zarejestrowana w roku 2018. a siedzibą zostaje miasto Cabra, w prowincji Kordoba, geograficznym centrum Andaluzji, w sercu "Parku przyrody Sierra Subbéticas". Kontynuujemy tradycję wytwarzania naszych oliw z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia MONTEOLIVA z najlepszych oliwek od naszych współpracowników. Każdego roku ta praca jest coraz bardziej doceniana poprzez zdobywanie niektórych nagród, takich jak złoty medal PDO BAENA w 2017 r., finaliści nagród Diputación de Córdoba w 2017 r., srebrny medal w Mezquita Awards 2020 czy wejście do „TOP 100 AWARD 2020 EVOOLEUM” , w skład której wchodzi 100 najlepszych olejów z całego świata,...

Nazwa pochodzenia Baena chroni oliwę z oliwek, powstałą z owoców drzew oliwnych rosnących na terenach, tradycyjnie oznaczonych tym oznaczeniem geograficznym. Produkcja oliwy z oliwek odbywa się zawsze pod kontrolą Rady Regulacyjnej, w różnych olejarniach (tłoczniach), które są zarejestrowane w denominacji pochodzenia, "Gaje oliwne z DOP Baena". Czas tłoczenia oliwek musi być krótszy niż 24 godziny od zbioru, dodatkowo produkcja powinna unikać ekspozycji na promieniowanie słoneczne i wilgoć podczas całego procesu, a ekstrakcja na zimno od pierwszego tłoczenia jest niewątpliwie zobowiązaniem do ideału jakości, który stanowi podstawę ChNP (Chronionej Nazwy Pochodzenia). Oliwa, po przeprowadzeniu odpowiednich kontroli, otrzymuje numerowane świadectwa pochodzenia, które zostają umieszczone na odwrocie butelki. Takie oznaczanie jednoznacznie potwierdza certyfikowaną jakość oliwy z oliwek extra Virgin.

blog