- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
Tapenade albo Olivada najlepsza, naturalna pasta z oliwek.
Bohaterką tapenady jest oliwka. I to nie jedna. Olivada - tapenada to pasta sporządzona z rozdrobnionych oliwek, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, kaparów, czosnku bądź anchois, jednym słowem z samych naturalnych składników.
Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu.
To co w Hiszpanii nazywane jest olivadą, we Francji nosi miano tapenade. Imię tego pasztetu bierze się z oliwek i cudownej oliwy z oliwek, której nie zastąpi żaden olej. Do rozgniecionych oliwek dodaje się się kapary nazywane "tapenas". Olivadę komponuje się też z pieprzem, anchois. Charakterystyczny jej smak, który zachwyci miłośników oliwek, bierze się ze smaku czarnych lub zielonych owoców i przypraw.