Najnowsze przepisy

Najlepsza oliwa z oliwek, jak powstaje.

Bogactwo gatunków oliwy z oliwek

Hiszpania, będąc największym na świecie producentem oliwy z oliwek, uprawia ponad 260 odmian drzew oliwnych. Rzecz jasna, że nie wszystkie są wykorzystywane jednakowo. Hiszpanie najszerzej rozpowszechnili około 20 odmian, z których 4 odgrywają dominującą rolę w 60% upraw. Połowę hiszpańskiej produkcji oliwy z oliwek zdominowała odmiana picual.

Rozmaitość jako zaleta oliwy z oliwek
 
Klimat i ziemia ma związek z gatunkiem uprawianych na danym drzew oliwnych. Dostosowanie rodzaju oliwki do miejsca, temperatury, wiatru, nasłonecznienia skutkuje różnorodnymi smakami i zapachami. Region połączony z odpowiednio dobranym gatunkiem szczepu decyduje o odrębności, niepowtarzalności smaku, który producenci nazywają osobowością.
Z uprawy jednego gatunku uzyskuje się jednoszczepową oliwą np. oliwę extra Virgin Picual.
rodzoli 2.jpg
Mieszanki różnych oliw z oliwek, czyli kupaże.
Rozmaitość doznań organoleptycznych zapewniają kupaże. Powstają one ze zmieszania oliw jednogatunkowych w specjalnie dobranych proporcjach, by uzyskać najwyższe i najciekawsze właściwości smakowe. W tym działaniu nie ma żadnego przypadku, chodzi przede wszystkim o zwiększenie sensorycznych doznań kupującego.
rodzoli 3 .jpg
Niezastąpiona oliwa z oliwek
 
Zdrowa dieta śródziemnomorska nie obejdzie się bez oliwy z oliwek extra Virgin. Wartości dobrej oliwy z oliwek nie da się niczym zastąpić, dlatego stosując ja warto zrobić sobie prezent nie tylko dla podniebienia, ale i ciała.
W Andaluzji, regionie zachwycającym pięknem hiszpańskich gajów oliwnych uprawia się kilka najważniejszych szczepów oliwek. Przeczytajcie o rodzajach oliwek na naszym blogu.
Powiązane przepisy

Śledź nas na Facebooku

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.