Najlepsza oliwa z oliwek, jak powstaje.
Warto znać odmiany oliwek, z których tłoczy się "płynne złoto", oliwę z oliwek. Z oliwą z oliwek, jest jak z winem, o smaku decydują szczepy i kupaże. Świadomego konsumenta, a jest ich coraz więcej z pewnością zainteresują poniższe ciekawostki.
Przeczytaj cały artykuł lub wejdź do sklepu

Bogactwo gatunków oliwy z oliwek
Rozmaitość jako zaleta oliwy z oliwek
Klimat i ziemia ma związek z gatunkiem uprawianych na danym drzew oliwnych. Dostosowanie rodzaju oliwki do miejsca, temperatury, wiatru, nasłonecznienia skutkuje różnorodnymi smakami i zapachami. Region połączony z odpowiednio dobranym gatunkiem szczepu decyduje o odrębności, niepowtarzalności smaku, który producenci nazywają osobowością.
Z uprawy jednego gatunku uzyskuje się jednoszczepową oliwą np. oliwę extra Virgin Picual.

Mieszanki różnych oliw z oliwek, czyli kupaże.
Rozmaitość doznań organoleptycznych zapewniają kupaże. Powstają one ze zmieszania oliw jednogatunkowych w specjalnie dobranych proporcjach, by uzyskać najwyższe i najciekawsze właściwości smakowe. W tym działaniu nie ma żadnego przypadku, chodzi przede wszystkim o zwiększenie sensorycznych doznań kupującego.

Niezastąpiona oliwa z oliwek
Zdrowa dieta śródziemnomorska nie obejdzie się bez oliwy z oliwek extra Virgin. Wartości dobrej oliwy z oliwek nie da się niczym zastąpić, dlatego stosując ja warto zrobić sobie prezent nie tylko dla podniebienia, ale i ciała.
W Andaluzji, regionie zachwycającym pięknem hiszpańskich gajów oliwnych uprawia się kilka najważniejszych szczepów oliwek. Przeczytajcie o rodzajach oliwek na naszym blogu.