- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
Najlepsza oliwa z oliwek, jak powstaje.
Bogactwo gatunków oliwy z oliwek, rozmaitość jako zaleta oliwy z oliwek.
Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu
Bogactwo gatunków oliwy z oliwek z Hiszpanii
Hiszpania, będąc największym na świecie producentem oliwy z oliwek, uprawia ponad 260 odmian drzew oliwnych. Rzecz jasna, że nie wszystkie są wykorzystywane jednakowo. Hiszpanie najszerzej rozpowszechnili około 20 odmian, z których 4 odgrywają dominującą rolę w 60% upraw. Połowę hiszpańskiej produkcji oliwy z oliwek zdominowała odmiana picual.
Rozmaitość jako zaleta oliwy z oliwek
Klimat i ziemia ma związek z gatunkiem uprawianych na danym drzew oliwnych. Dostosowanie rodzaju oliwki do miejsca, temperatury, wiatru, nasłonecznienia skutkuje różnorodnymi smakami i zapachami. Region połączony z odpowiednio dobranym gatunkiem szczepu decyduje o odrębności, niepowtarzalności smaku, który producenci nazywają osobowością.
Z uprawy jednego gatunku uzyskuje się jednoszczepową oliwą np. oliwę extra Virgin Picual.
Mieszanki różnych oliw z oliwek, czyli kupaże.
Rozmaitość doznań organoleptycznych zapewniają kupaże. Powstają one ze zmieszania oliw jednogatunkowych w specjalnie dobranych proporcjach, by uzyskać najwyższe i najciekawsze właściwości smakowe. W tym działaniu nie ma żadnego przypadku, chodzi przede wszystkim o zwiększenie sensorycznych doznań kupującego.
Niezastąpiona oliwa z oliwek
Zdrowa dieta śródziemnomorska nie obejdzie się bez oliwy z oliwek extra Virgin. Wartości dobrej oliwy z oliwek nie da się niczym zastąpić, dlatego stosując ja warto zrobić sobie prezent nie tylko dla podniebienia, ale i ciała.
W Andaluzji, regionie zachwycającym pięknem hiszpańskich gajów oliwnych uprawia się kilka najważniejszych szczepów oliwek. Przeczytajcie o rodzajach oliwek na naszym blogu
Powiązane przepisy