Logo Irpo Sklep

Masz pytania? Zadzwoń: 33 487 66 50

14 sierpnia 2022

Oliwa z oliwek, nie tylko dla smakoszy.

Wielu smakoszy coraz częściej sięga po oliwę z oliwek extra Virgin doceniając jej wartości zdrowotne i kulinarne zalety. Nie dziwi więc stopniowy wzrost jej użycia w kuchni i kosmetyce. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra Virgin) - produkt najwyższej jakości zawdzięcza swoje najważniejsze cechy kilku czynnikom.
Przeczytaj cały artykuł lub wejdź teraz do sklepu

Oliwa z oliwek, nie tylko dla smakoszy.
Najważniejsze informacje dla smakoszy oliwy z oliwek extra Virgin.

Uzyskanie najlepszej oliwy z oliwek extra Virgin spełniającej oczekiwania smakoszy wiąże się z kilkoma czynnikami. Jednym z nich jest czas zbierania owoców. Trzeba znać właściwy moment dojrzałości owców oliwek. Tak więc nie tylko ważne są odpowiednie miesiące zbiorów od listopada do stycznia, ale również kolor owocu pomiędzy zielonym, a jasnobrązowym. Uzyskana wówczas oliwa charakteryzuję się właściwą kwasowością, mocno owocowym smakiem i wysokim poziomem przeciwutleniaczy.



Ciemny odcień oliwki typowy dla późnego zbioru dowodzi, że można wycisnąć z niej więcej słodszego soku, ale jakość oliwy jest niższa. Nie wszyscy wiedzą, że sposób zbierania owoców ma wpływ na kwasowość owoców. Jeśli oliwki nie zetknęły się z piaskiem, ziemią. kamieniami, które pomimo zastosowania specjalnych mat pod drzewami, mogły je nie tylko zabrudzić ale również uszkodzić, to kwasowość oliwy z oliwek z nich uzyskanej będzie mniejsza.
Na jakość oliwy z oliwek extra Virgin wpływa też technika zbierania. Oliwki zrywane ręcznie zapewniają najwyższą jakościowo, a co za tym idzie najdroższą oliwę z oliwek. Ten sposób korzystnie oddziałuje na drzewa, chroniąc je.

W ostatnim etapie produkcji oliwy z oliwek extra Virgin bardzo istotna jest temperatura. Po zgnieceniu owoców i odrzuceniu pestek, masa uzyskanego miąższu oliwkowego jest mieszana z zimną wodą, aby oddzielająca się od wody oliwa nie przekraczała temperatury 20°C. W przeciwnym razie, gdy zostanie zmieszana w wyższej temperaturze, nie będzie miała tak wysokiej jakości.



Czytaj także

Dżemy jemy! Dżemy jemy! 10 marca 2023
EVOO oliwa w kosmosie! EVOO oliwa w kosmosie! 10 sierpnia 2022
Sklep IRPO na Facebooku! Sklep IRPO na Facebooku! 31 kwietnia 2020
Czas COVID-19 Czas COVID-19 01 kwietnia 2020
Słów kilka o kolorze oliwy Słów kilka o kolorze oliwy 08 października 2019
blog