EVOO KNOLIVE ARBEQUINA - 0,5l
Hiszpańska oliwa z oliwek extra Virgin. Niska kwasowość 0,2. Oliwa z oliwek z jednego rodzaju owoców oliwek Arbequina - wczesny zbiór.
Oliwa z oliwek o kompozycji przypominającej jabłko, banana, pomidora i suszone owoce. Na podniebieniu smak bardzo słodki i przyjemny z posmakiem orzecha laskowego i zielonych migdałów.
Arbequina uwodzi tych, którzy jej wcześniej nie próbowali, charakteryzuje się słodkim doznaniem i pyszną równowagą między niską goryczką a subtelną obecnością pikantności. Te właściwości sprawiły, że jest uznawana za doskonały dodatek do diet wegetariańskich i wegańskich, ze względu na swoją delikatność i miękkość, do przyprawiania ryb i skorupiaków, a także odgrywa znaczącą rolę w cukiernictwie.
Firma KNOLIVE znajduje się w pięknym andaluzyjskim mieście Priego de Córdoba, a gaj oliwny, położony jest w samym sercu Parku Narodowego Subbética Cordobesa, stanowi część morza stuletnich drzew oliwnych otaczających La Tiñosa, najwyższy szczyt w prowincji Córdoba. Przeważają w nim dwie odmiany oliwek: picuda i hojiblanca. Zbiór odbywa się ręcznie, ponieważ mechanizacja w tym stromym terenie jest praktycznie niemożliwa.
Pochodzenie oliwki Arbequina
Oliwka Arbequina pochodzi z miasta Arbeca w regionie Les Garrigues w Lleida, skąd pochodzi jej nazwa. Istnieje kilka legend o pochodzeniu wspomnianej odmiany: jedna z nich mówi, że król Jakub I sprowadził Arbequinę do Katalonii z Majorki, a jego poddany, książę Medinaceli, który był panem Arbeca, zasadził ją na swoim feudum (posiadłości). Inna legenda mówi zaś, że została ona wprowadzona przez księcia Medynacelego, pana ziem Arbeca, który przywiózł ją z Palestyny w XVIII wieku.
Oliwa z oliwek Knolive Arbequina AOVE.
OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA - EVOO KNOLIVE, oliwki pochodzą z wczesnego zbioru, w październiku, co daje oliwie intensywny zapach i smak
Odmiana
Arbequina pochodzi z Katalonii. Claramunt Arbequina łączy w sobie aromaty ziemi, na której jest uprawiana, nadające jej wyjątkową osobowość i niuanse, które nadają jej zróżnicowany charakter. Ta wyraźnie owocowa oliwa z oliwek extra Vergine jest pozyskiwana
z początku zbiorów zielonych oliwek. Jej najbardziej charakterystyczne nuty to słodycz zielonego jabłka, zielonego banana i herbatnika; przypomina tradycyjną owsiankę owocową z banana i biszkoptu. Czasami jej słodki posmak przywodzi na myśl cukierki, o smaku świeżej mięty. Jest miękka i aksamitna w dotyku, nadając otwarciu figlarny, korzenny charakter, charakterystyczny dla andaluzyjskiej Arbequiny. Smak tej AOVE, to zielona, świeżo ścięta trawa, zielone owoce, słodki, czasem smak zielonych migdałów, a odczucie w ustach waha się od intensywnej słodyczy do łagodnej lub figlarnej pikantności. Idealnie komponuje się z owocami, sałatkami, grillowanymi warzywami, białymi serami, łososiem, tuńczykiem, anchois.
Co oznacza skrót EVOO? EVOO - to skrót od EXTRA VIRGIN OLIVE OIL ( j.angielski)
Co oznacza skrót AOVE? AOVE - to skrót od ACEITE OLIVA VIRGEN EXTRA ( j. hiszpański)
AOVE - to 100% sok z oliwek, czyli najlepsza hiszpańska oliwa, jaką można znaleźć na rynku.
Według Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek, EVOO, /AOVE/ to »oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia o wolnej kwasowości, wyrażonej jako kwas oleinowy, nie większej niż 0,8 grama na 100 gramów i której inne właściwości odpowiadają właściwościom ustalonym dla tej kategorii w normie 10C .
EVOO to akronim dla oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i jest to klasyfikacja oliwy z oliwek, która wymaga, aby produkt spełniał rygorystyczne przepisy dotyczące stosowania go przez firmę w swoim produkcie. Chociaż normy mogą się różnić w poszczególnych krajach, Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek w rzeczywistości podaje zwięzłą definicję, która jest zwykle stosowana przez większość krajów.