Ryż Calasparra to Bomba w paelli

Calasparra najlepszy hiszpański ryż czyli, Bomba w paelli.

Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu

Bomba w paelli czyli ryż Calasparra


ryż2.jpg

Jakie właściwości ma ryż Calasparra?

Ryż Calasparra zadziwia swoimi zaletami!
Najistotniejszymi właściwościami ryżu Calasparra i jego odmian : Bomba i Balilla x Sollana są:
- odporność na sklejanie
- jędrność i sprężystość ziarna po ugotowaniu
- wydajność.

Gdzie uprawia się ryż Calasparra? 

ryż3.jpg
Ryż Calasparra swoją nazwę zawdzięcza terenowi, na którym jest uprawiany. Rozciąga się on nad rzekami Segura i Mundo płynącymi w regionie Murcia.

Dlaczego hiszpański ryż? 

Nie wszyscy kojarzą uprawę ryżu z Hiszpanią. A to właśnie tam na górskich obszarach rośnie jedna z najlepszych odmian ryżu zwana Calasparra. Jej cenionymi odmianami są Bomba i Balilla & Sollana. Każdy, kto będąc w Hiszpanii, skosztował tego ryżu w Paella, wie, że bez niego trudno będzie uzyskać prawdziwie hiszpański smak Paella.
ryż4.jpg

Jakie zalety ma ryż Calasparra 

Na niepowtarzalny smak, jędrność, grubość ryżu mają wpływ różne czynniki:
- naturalne środowisko uprawy
- naturalne nawadnianie czystą i świeżą wodą
- wysoka temperatura
- niska względna wilgotność.
Rolnicy uprawiający Calasparrę nie stosują środków owadobójczych, ponieważ szkodniki nie atakują tego ryżu. Wynika to z tradycyjnego typu rolnictwa rozpowszechnionego w tym regionie. Polega on na płodozmianie, który przerywa biologiczny cykl ewentualnych szkodników.

Dlaczego ryż Calasparra jest taki drogi? 

Cena ryżu nie jest niska, ale pamiętajmy o jego wydajności. Ryż wchłania większą ilość wody czy bulionu dzięki naturalnemu odwodnieniu. 1 część ryżu pochłania około 3,5 części bulionu lub wody. Podczas przyrządzania ryż Calasparra zwiększa rozmiar o 70%. Gotuje się około 15-20 minut. Ryż Bomba jest podstawą paelli a Ryż Balilla x Sollana bywa używany, poza paellą do innych potraw na bazie ryżu.

Powiązane przepisy

Śledź nas na Facebooku