Hiszpańskie sery rzemieślnicze Los Balanchares - najwyższa jakość i tradycja.

Najwyższa jakość i tradycja - hiszpańskie sery rzemieślnicze z Los Balanchares. Tradycyjne sery ekologiczne!

Wielu z nas poszukuje jedzenia opartego na tradycyjnych recepturach i takie właśnie są hiszpańskie kozie i owcze sery rzemieślnicze Los Balanchares wytwarzane w miasteczku Zuheros, niedaleko Kordoby w Andaluzji. Sery te zachowują smaki i esencję produktów, z których się je wytwarza.
W Parku Narodowym Sierra Subbetica w miasteczku Zuheros, rolnicy w swoich ekologicznych gospodarstwach produkują wysokiej jakości sery kozie i owcze. Park ten znajduje się w Andaluzji (znanej nie tylko z doskonałej oliwy z oliwek) w prowincji Kordoba i w 1988 roku został uznany za obszar chroniony ze względu na bogactwo flory i fauny.



Na ekologicznych pastwiskach parku pasą się swobodnie owce i kozy, żywiąc się naturalnymi zasobami chronionego miejsca. Dzięki temu jakość ich mleka jest bardzo wysoka.

W Zuheros znajduje się zakład produkujący sery Los Balanchares, a także sklep i znana restauracja pod tą samą nazwą, pokazująca zastosowanie serów w daniach kuchni andaluzyjskiej.
Los Balanchares, skąd pochodzi sprzedawany w naszym sklepie ser, produkuje sery poprzez koagulację (zamianę mleka w ser) surowego i pasteryzowanego mleka owczego, koziego.



Następnym procesem produkcji jest macerowanie w najlepszej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i peklowanie w naturalnych w przyprawach: rozmarynie, czarnym pieprzu, papryce i liściu laurowym. Zabiegi te wpływają na miękkość sera, maślaną konsystencję i lekko kwaśny, pikantny smak. Bogactwo smaków sera mile zaskakuje. Można wyczuć słodkawe nuty mleczne, pikantne zestawione kontrastowo z roślinnymi odczuciami.

Ostatnim etapem produkcji sera jest dojrzewanie, to wówczas aromaty i smaki nabierają nowych niuansów. Dzieje się sia to za sprawą temperatury, wilgotności i wentylacji. W tej fazie ser nabiera swojej tekstury.



W naszym sklepie mamy ser miękki w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia w szklanym słoiku, dojrzewa on około 30 dni. Inne sery częściowo utwardzone (semicurado) dojrzewają od 1 do 3 miesięcy, a utwardzone (curado) od 3 do 6 miesięcy. Jeżeli ser dojrzewa dłużej tracąc wodę, staje się twardszy, a jego smak wzmacnia się.



Złożoność smaku daje się odczuć gdy, co ważne, ser będzie miał temperaturę pokojową. Pamiętajmy, by przed spożyciem wyciągnąć go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej.
Nasze sery doskonale nadają się na tapas jako typowa przekąska, ale również bywają towarzystwem dla dobrego chleba, wędlin, orzechów oraz dżemów i konfitur. Sery z naszego sklepu świetnie wzbogacą sałatki lub podkręcą smak sosów.
Powiązane przepisy

Śledź nas na Facebooku