- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
Bomba, Largo, Marisma najlepszy hiszpański ryż
Pole ryżowe mokradeł Gwadalkiwiru znajduje się w południowo-zachodniej części prowincji Sewilla a 80% całkowitej powierzchni pola ryżowego mieści się w granicach tego, co uważa się za bezpośrednie środowisko Parku Narodowego Doñana. Isla Mayor to gmina z dużą tradycją produkcji ryżu, która znajduje się na mokradłach rozlewiska dolnej części rzeki Gwadalkiwir. Częściowo zajmuje park przyrodniczy Parque Natural del Entorno de Doñana. Duże uprawy ryżu w Hiszpanii znajdują się również w rejonach Walencji czy Murcji.
Historia uprawy ryżu w Hiszpanii.
W starożytności ta ziemia była pokryta jeziorem, które Rzymianie nazwali Lagus Ligustinus. Z upływem czasu z powodu eksploatacji materiałów z rzeki, obniżył się poziom wód tworząc bagno. Stało się ono nowym źródłem zasobów dla tego obszaru. Mieszkańcy zainteresowali się nowymi możliwościami jego wykorzystania jak: polowania, wędkowania i hodowla bydła. W ten sposób zajmowali i zasiedlali zabłoconą wyspę u ujścia rzeki Gwadalkiwir.
Rolnicza eksploatacja tego obszaru rozpoczęła się dopiero w XX wieku, kiedy w 1926 r. angielska firma Islas del Guadalquivir SA kupiła ziemię od markiza Casa Riera. To on, który stał się jej właścicielem w XIX wieku, rozpoczął ważne uwarunkowanie terenu pod budowę pierwszych plantacji ryżu. Pomimo rozbudowy i znaczących inwestycji w infrastrukturę: budowa dróg, linii kolejowych, telefonicznych, elektrycznych co jest potrzebne do osiedlania się ludzi, firma dość szybko porzuca projekt.
Uprawa ryżu w Hiszpanii współcześnie.
Następny rozdział historii ryżu w tym regionie następuje w czasie hiszpańskiej wojny domowej. Generał Queipo de Llano przybył na wyspę z zamiarem ponownego rozpoczęcia uprawy ryżu. Ponownie nastąpił wzrost populacji a cały rejon został przemianowany na Villafranco del Guadalquivir, nazwę, którą zachowa do 1994 r. Dopiero w 2000 r., rejon przyjmuje oficjalną nazwę Isla Mayor .
Isla Mayor jest zatem populacją, która, choć powstała niedawno, jest ściśle związana z uprawą ryżu od czasów starożytnych, co jest głównym źródłem bogactwa jej mieszkańców współcześnie.
Największy producent ryżu w Hiszpanii (Andaluzja)
Arrozúa, SCA to spółdzielnia andaluzyjska z siedzibą w Sewilli, w gminie Isla Mayor, w pobliżu Parku Narodowego Doñana, zajmująca się suszeniem i przechowywaniem, przetwarzaniem, dystrybucją i marketingiem ryżu niełuskanego i białego.
Przyroda Isla Mayor (Andaluzja)
Ponad 150 gatunków ptaków wykorzystuje mokradła jako miejsca przelotu lub zimowania, a około 125 jako siedlisko lęgowe. System irygacyjny do uprawy ryżu opiera się na ciągłym recyklingu zużytej wody, stale utrzymując poziom stabilności sanitarnej i klimatycznej.
Wykorzystanie ryżu w Hiszpanii
Ryż od razu kojarzy się Hiszpanom ze wspólnym posiłkiem. Słynna paella przygotowywana jest dla całej rodziny, aby móc się tym dobrem podzielić z bliskimi. Paella może być przygotowana z owocami morza albo mięsem (w szczególności z królika), lub z samymi warzywami. Często aby uatrakcyjnić serwowanie i uzyskać dodatkowy smak ryżu, zabarwia się go na czarno, atramentem kałamarnicy.
Ryż podawany jest w słynnym galisyjskim deserze Arroz con leche (ryż z mlekiem, albo raczej u nas ryż na mleku), jak i w swego rodzaju bezmięsnej kaszance hiszpańskiej Morcilla.