Najnowsze przepisy

Bomba, Largo, Marisma najlepszy hiszpański ryż

Historia uprawy ryżu na Isla Mayor w Andaluzjii.

Gdzie znajdują się uprawy ryżu w Hiszpanii?

Pole ryżowe mokradeł Gwadalkiwiru znajduje się w południowo-zachodniej części prowincji Sewilla a 80% całkowitej powierzchni pola ryżowego mieści się w granicach tego, co uważa się za bezpośrednie środowisko Parku Narodowego Doñana. Isla Mayor to gmina z dużą tradycją produkcji ryżu, która znajduje się na mokradłach rozlewiska dolnej części rzeki Gwadalkiwir. Częściowo zajmuje park przyrodniczy Parque Natural del Entorno de Doñana. Duże uprawy ryżu w Hiszpanii znajdują się również w rejonach Walencji czy Murcii.

Historia uprawy ryżu w Hiszpanii.

W starożytności ta ziemia była pokryta jeziorem, które Rzymianie nazwali Lagus Ligustinus. Z upływem czasu z powodu eksploatacji materiałów z rzeki, obniżył się poziom wód tworząc bagno. Stało się ono nowym źródłem zasobów dla tego obszaru. Mieszkańcy zainteresowali się nowymi możliwościami jego wykorzystania jak: polowania, wędkowania i hodowla bydła. W ten sposób zajmowali i zasiedlali zabłoconą wyspę u ujścia rzeki Gwadalkiwir.

Rolnicza eksploatacja tego obszaru rozpoczęła się dopiero w XX wieku, kiedy w 1926 r. angielska firma Islas del Guadalquivir SA kupiła ziemię od markiza Casa Riera. To on, który stał się jej właścicielem w XIX wieku, rozpoczął ważne uwarunkowanie terenu pod budowę pierwszych plantacji ryżu. Pomimo rozbudowy i znaczących inwestycji w infrastrukturę: budowa dróg, linii kolejowych, telefonicznych, elektrycznych co jest potrzebne do osiedlania się ludzi, firma dość szybko porzuca projekt.

Uprawa ryżu w Hiszpanii współcześnie.

Następny rozdział historii ryżu w tym regionie następuje w czasie hiszpańskiej wojny domowej. Generał Queipo de Llano przybył na wyspę z zamiarem ponownego rozpoczęcia uprawy ryżu. Ponownie nastąpił wzrost populacji a cały rejon został przemianowany na Villafranco del Guadalquivir, nazwę, którą zachowa do 1994 r. Dopiero w 2000 r., rejon przyjmuje oficjalną nazwę Isla Mayor .

Isla Mayor jest zatem populacją, która, choć powstała niedawno, jest ściśle związana z uprawą ryżu od czasów starożytnych, co jest głównym źródłem bogactwa jej mieszkańców współcześnie.

Największy producent ryżu w Hiszpanii (Andaluzja)

Arrozúa, SCA to spółdzielnia andaluzyjska z siedzibą w Sewilli, w gminie Isla Mayor, w pobliżu Parku Narodowego Doñana, zajmująca się suszeniem i przechowywaniem, przetwarzaniem, dystrybucją i marketingiem ryżu niełuskanego i białego.

Przyroda Isla Mayor (Andaluzja)

Ponad 150 gatunków ptaków wykorzystuje mokradła jako miejsca przelotu lub zimowania, a około 125 jako siedlisko lęgowe. System irygacyjny do uprawy ryżu opiera się na ciągłym recyklingu zużytej wody, stale utrzymując poziom stabilności sanitarnej i klimatycznej.

Wykorzystanie ryżu w Hiszpanii

Ryż od razu kojarzy się Hiszpanom ze wspólnym posiłkiem. Słynna paella przygotowywana jest dla całej rodziny, aby móc się tym dobrem podzielić z bliskimi. Paella może być przygotowana z owocami morza albo mięsem (w szczególności z królika), lub z samymi warzywami. Często aby uatrakcyjnić serwowanie i uzyskać dodatkowy smak ryżu, zabarwia się go na czarno, atramentem kałamarnicy.

Ryż podawany jest w słynnym galisyjskim deserze Arroz con leche (ryż z mlekiem, albo raczej u nas ryż na mleku), jak i w swego rodzaju bezmięsnej kaszance hiszpańskiej Morcilla.



Powiązane przepisy

Śledź nas na Facebooku

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.