- W koszyku nie ma jeszcze produktów
- Wysyłka
- Razem 0,00 zł
TURRON - naturalna słodycz z Hiszpanii
Turron jest tradycyjnym hiszpańskim słodkim przysmakiem. Jego korzenie sięgają XVI w., gdy gościł na stołach królów Hiszpanii.
Przeczytaj cały artykuł lub kliknij w obrazek i wejdź do sklepu.
Szukając naturalnych słodkości powinniśmy wybrać turron, bowiem zawiera prażone migdały, miód, cukier i jaja.
Czym jest turron
Turron jest tradycyjnym hiszpańskim słodkim przysmakiem. Jego korzenie sięgają XVI w., gdy gościł na stołach królów Hiszpanii. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego zawdzięczają Arabom pochodzenie tego smakołyku. Poszukiwali oni żywności, która będzie przydatna do spożycia przez długi czas, a armie przetransportują ją bez problemu. Tak pojawił się turron, a jego nazwa pochodzi od słowa "torrat" oznaczającego gotowaną mieszankę miodu i orzechów.
Kiedy produkuje się turrony
Największe spożycie turronów przypada na okres Bożego Narodzenia i nie tylko w Hiszpanii, ale również w wielu krajach jak Francja, Niemcy, Japonia, USA, Argentyna. Fabryki rozpoczynają więc produkcję od września, a kończą w grudniu. Jednak obecnie turrony spożywane i sprzedawane są przez cały rok.
Rodzaje turronów
Najpopularniejsze są dwa rodzaje turronów twardy i miękki.
Twardy turron (duro)
Twardy turron powstaje z połączenia podgrzanego miodu z cukrem i białka jajka. Dzięki rozcieńczonemu białku turron przybiera kolor biały. Nastepnie do masy dodaje się obrane, prażone migdały. Stanowią one około 60% całości przysmaku. Ciepłą masę umieszcza się w prostokątnych formach w celu nadania kształtu. Tak powstałe bloki są krojone na tabliczki i ręcznie pakowane.
Turron miękki (blando)
Miękki turron również powstaje z podgrzewanego miodu, cukru, białka, jajek i prażonych, ale nie całych lecz mielonych migdałów. Ciepło sprawia, że wszystkie składniki tworzą odpowiednią konsystencję. Miękkość produktu jest wynikiem przepuszczenia masy przez młyny nadające turronowi odpowiednia teksturę.
W naszym asortymencie znajdują się również inne rodzaje turronów z czekoladą, owocami i marcepanem. Polecamy.
Powiązane przepisy