Naturalne soki z cytryn, limonek
oraz najlepsze octy balsamiczne.
Cytryna to owoc, który prawdopodobnie pochodzi z Chin i Indii, gdzie pierwsze doceniono
ich właściwości i wartości odżywcze. Warto
wiedzieć, że pierwsza pisemna wzmianka o lemoniadzie cytrynowej pochodzi w
Egiptu. Nie do końca wiadomo, jak przebiegała wędrówka tej rośliny,
prawdopodobnie kupcy arabscy wprowadzili cytrynę w rejon morza śródziemnego. W
XI w cytryna przywędrowała do Hiszpanii, a stamtąd Krzysztof Kolumb zawiózł
cytryny na kontynent amerykański. Owoce te były szczególnie cenione przez ludzi
ogarniętych kalifornijską gorączką złota, ponieważ chroniły przed szkorbutem. Cytryna
pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i procesy trawienne, przyśpieszając
samooczyszczanie organizmu - to ważny składnik diet odchudzających. Warto
zacząć dzień od szklanki wody z plasterkiem cytryny lub kilkoma kroplami
naszego naturalnego soku Solimon.
Ocet balsamiczny to ocet otrzymywany z zagęszczonego moszczu winogronowego, który jest poddany długotrwałemu procesowi fermentacji w drewnianych beczkach. W odróżnieniu od zwykłych octów winnych, ma słodko-kwaśny smak oraz niezwykły aromat, przez co nadaje każdej potrawie charakterystyczny smak.