Wyśmienita ostra, pikantna kiełbasa chorizo, zrobiona z mieszanki surowego siekanego i mielonego mięsa wieprzowego rasy Duroc oraz boczku wieprzowego. Przyprawiona solą, papryką i czosnkiem, zagniatana i nadziewana w naturalną osłonką wieprzową. Kiełbasa Chorizo Sarta została poddana procesowi dojrzewania i suszenia. posiada charakterystyczny czerwony kolor i smak.
- STRUKTURA: Mocna i zwarta w dotyku konsystencja, ale miękka po przecięciu.
- UBARWIENIE I WYGLĄD KROJENIA: Jednorodny, gładki i dobrze związany krój, z intensywnym i stabilnym czerwonym wybarwieniem mięsa oraz wyraźnym rozróżnieniem między kawałkami mięsa i boczku.
- AROMAT I SMAK: charakterystycznie pikantny, zapewniony głównie przez specjalnie dobrane przyprawy i proces peklowania.
- KSZTAŁT I WYGLĄD ZEWNĘTRZNY: Regularny, typowy dla wianka kiełbasy cylindryczny kształt, wygląda szorstko na zewnątrz, a osłonka dobrze przylega do masy mięsnej.