Chorizo extra łagodne - Sarta - opak. 225g
Wianek kiełbasy chorizo wykonany z wyselekcjonowanej wieprzowiny rasy Duroc i boczku, doprawiony solą, czosnkiem i papryką. Kiełbasa Chorizo Sarta została poddana procesowi dojrzewania i suszenia. posiada charakterystyczny czerwony kolor i łagodny smak.
Wyśmienita kiełbasa chorizo, zrobiona z mieszanki surowego siekanego i mielonego mięsa wieprzowego rasy Duroc oraz boczku wieprzowego. Przyprawiona solą, papryką i czosnkiem, zagniatana i nadziewana w naturalną osłonką wieprzową. Kiełbasa Chorizo Sarta została poddana procesowi dojrzewania i suszenia. posiada charakterystyczny czerwony kolor i smak.
- STRUKTURA: Mocna i zwarta w dotyku konsystencja, ale miękka po przecięciu.
- UBARWIENIE I WYGLĄD KROJENIA: Jednorodny, gładki i dobrze związany krój, z intensywnym i stabilnym czerwonym wybarwieniem mięsa oraz wyraźnym rozróżnieniem między kawałkami mięsa i boczku.
- AROMAT I SMAK: charakterystyczny, zapewniany głównie przez przyprawy i proces peklowania.
- KSZTAŁT I WYGLĄD ZEWNĘTRZNY: Regularny, typowy dla wianka kiełbasy cylindryczny kształt, wygląda szorstko na zewnątrz, a osłonka dobrze przylega do masy mięsnej.
Rasa świń Duroc i jej pochodzenie.
Duroc lub Duroc-Jersey nie jest nową rasą. Jest to rasa, która powstała z połączenia Old Duroc i Red Jersey w XIX wieku w USA. Z kolei te dwie rasy założycielskie obejmują świnie o bardzo różnym pochodzeniu, mówi się o świniach europejskich, takich jak Berkshire, świniach afrykańskich z wpływami iberyjskimi, takimi jak Colorado de Guinea, i całkiem możliwe, że świnie iberyjskie o czerwonym umaszczeniu. Jest to jedyna rasa, której krzyżowanie z rasą iberyjską jest dozwolone.