PASSATA WŁOSKA - PRZECIER POMIDOROWY
Z BAZYLIĄ 680 g
Passata przecier pomidorowy z dodatkiem bazylii w szklanej butelce. Wykonany
z przetartych pomidorów z dodatkiem kwasku cytrynowego
Wszyscy lubimy jeść makaron, a dobry talerz spaghetti z włoskim sosem pomidorowym jest najłatwiejszym i najszybszym do przygotowania. Prawda jest taka, że makaron z Passatą, włoskim smażonym pomidorem i odrobiną startego sera Parmiggiano na wierzchu to najpopularniejsza potrawa we włoskich domach. Nasza Passata została wzbogacona bazylią.
Dostawa: 15,49 pln InPost paczkomat, dostawa w weekend (zaznacz w uwagach) 18,45 pln kurier DPD lub odbiór osobisty za 0 pln
Czym jest passata di pomodoro, czyli włoski sos pomidorowy?
Passata to włoski przecier pomidorowy o skoncentrowanym smaku pomidorów, uzyskanym w procesie gotowania i redukcji wody. Smak passata di pomodoro jest znacznie bardziej intensywny niż zwykłego sosu pomidorowego lub sosu ze smażonych pomidorów, a zapewnia to wysoka koncentracja aromatów w mniejszej ilości wody.
Passata to podstawa przepisów włoskiej książki kucharskiej to preparat, który ma wiele zastosowań . Można go stosować w makaronach i pizzy, ale także w gulaszach lub jako dodatek do focaccii. Passata ma wiele zastosowań w kuchni włoskiej , jest częstym składnikiem do przygotowania pizzy, makaronów, sosów, a nawet zup, gulaszów, gdzie składnikiem przepisów są pomidory. Ponieważ passata jest koncentratem, wystarczy dodać niewielką ilość, aby dodać smaku pomidorów lub użyć jako wzmacniacza w sosach lub gulaszu. We Włoszech do produkcji Passaty stosuje się odmianę pomidora San Marzano, która idealnie nadaje się do przygotowania sosu pomidorowego, ponieważ pomidory są bardzo czerwone, z dużą ilością miąższu i mają słodki smak.