Pasztet z mięsa wieprzowego rasy Iberico z figami
Wspaniały, łatwy do smarowania pasztet Iberyjski z figami z Chronionego Obszaru Pochodzenia ( D.O.P. Almoharin). To uznane za najlepsze owoce figi na świecie. Hiszpańskie pasztety mięsne to znakomita jakość i różnorodność smaków.
Wspaniały, łatwy do smarowania pasztet, w składzie którego, oprócz boczku wieprzowego, wątróbki wieprzowej rasy iberyjskiej, wątróbki wieprzowej, podgardla wieprzowego, wody, mleka, cebuli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia znajdziemy figi z Almoharin.
Hiszpania jest liderem w produkcji fig w Europie, a w regionie Estremadura znajdują się największe uprawy drzewa figowego. Z gminy Almoharín, liczącej ok.1900 mieszkańców, pochodzi 30% całkowitej produkcji w kraju. Sukces polega na uprawie figi odmiany Calabacita o doskonałych walorach odżywczych, która zadomowiła się w mieście od wielu dziesięcioleci, szczególnie dzięki mikroklimatowi, jaki dają góry Sierra de San Cristóbal. Figi pochodzące stąd uważane są najlepszej jakości, co zostało potwierdzone certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia (Protected Designation of Origin – PDO). Producenci aspirują do osiągnięcia w przyszłości Znaku Jakości Higos de Almoharín, który gwarantuje jakość swoich fig z odmiany Calabacita. Spróbujcie koniecznie.