W Polsce w przeciwieństwie do mieszkańców krajów śródziemnomorskich kapary nie cieszą się zbyt dużą popularnością, choć są świetnym dodatkiem do wielu potraw, a poza tym wykazują sporo właściwości leczniczych. Kapary składają się w około 85% z wody a pozostałe 15% to mieszkanka cennych składników , m.in. sporo witamin: A (dba o sprawność widzenia, zabezpiecza skórę przed starzeniem się, wpływa na wygląd i kondycję paznokci czy włosów), C ( chroni organizm przed atakami wirusów, utrudnia działanie wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny). Najważniejszym składnikiem kaparów jest jednak rutyna - organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, który uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Kapary mają specyficzny, cierpko-kwaśno-gorzki smak, w którym można znaleźć aromat pieprzu, gorczycy, smak musztardy czy chrzanu. Dzięki temu są niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, dodając im wyrazistości. W Hiszpanii szczególną popularnością cieszy się pasta z roztartych kaparów, migdałów, czosnku, oliwek oraz natki pietruszki. Jest dodatkiem, szczególnie do potraw z ryb lub jako przystawka(czekadełko) podawana ze specjalnym pieczywem.
Polecamy. Wyprodukowano w Hiszpanii.
Inne produkty w tej kategorii