Melva w oliwie z oliwek - wysoko ceniona, ale mało znana niebieska ryba.
To, co oznaczamy w Hiszpanii jako niebieska ryba, to definicja odnosząca się do tych ryb morskich, które mają co najmniej 5% tłuszczu, w przeciwieństwie do chudych lub białych ryb, których zawartość tłuszczu waha się między 1% a 2%. Melva należy do rodziny Scombridae, podobnie jak tuńczyk czy makrela.
Melva to prawdziwy skarb żywieniowy . Jest to pokarm bogaty w tłuszcze nienasycone – oleinowy, linolowy i omega 3-, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Melva, wysoko ceniona, ale mało znana niebieska ryba.
Melva ma solidny, wydłużony i zaokrąglony korpus. Ich skóra jest twarda, mocna i ma niewiele łusek. Jego grzbiet, podobnie jak u większości niebieskich ryb i od których zostały nazwane, ma niebieskawy wygląd, a jego boki i brzuch są srebrne. Może osiągnąć 50 cm i ważyć 1,5 kg.
Jest tysiąc i jeden powodów, by kochać melvę. Niektóre mają związek z jej dobroczynnymi właściwościami dla naszego zdrowia. Inne o niesamowitym smaku i wszechstronności w kuchni.
Niebieska ryba, to definicja odnosząca się do tych ryb morskich, które mają co najmniej 5% tłuszczu, w przeciwieństwie do chudych lub białych ryb, których zawartość waha się między 1% a 2%. Wraz z boomem omega 3 , tłuste ryby stały się pożywieniem wysoko cenionym przez dietetyków i konsumentów, którzy przede wszystkim zwracali uwagę na zdrowie układu krążenia.
Melva to prawdziwy skarb żywieniowy . Jest to pokarm bogaty w tłuszcze nienasycone – oleinowy, linolowy i omega 3-, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W tłustych rybach występują dwa rodzaje kwasów omega 3: EPA i DHA. Pomagają one w utrzymaniu dobrego zdrowia układu krążenia i zapobiegają chorobom serca .
Ponieważ jest to niebieska ryba, melva zawiera również dużą ilość witamin, białek i minerałów, takich jak wapń, jod, żelazo czy potas, które pomagają zapobiegać wirusowi grypy.