Ośmiornica z czosnkiem w puszcze.
Grubo pocięte macki ośmiornicy w oleju roślinnym z kawałkami świeżego czosnku i innych przypraw sprawiają niepowtarzalną, pyszną przekąskę na każdą okazję. Idealny produkt do paelli czy risotta.
Ośmiornica jest jednym z najbardziej wykwintnych potraw oferowanych przez morze, a ze względu na swoją wszechstronność, możemy przygotować ją na różne sposoby uzyskując bardzo smaczne i różnorodne potrawy. Oprócz spektakularnej ośmiornicy galicyjskiej, innym przepisem jest
ośmiornica z czosnkiem , idealna do delektowania się tym mięczakiem na lunch czy kolację. Zobacz nasz
przepis na riisotto z osmiornicą.
Ośmiornica w dużych kawałkach, w oleju roślinnym z czosnkiem - Tacos al ajillo
Grubo pocięte macki ośmiornicy w oleju roślinnym z kawałkami świeżego czosnku i innych przypraw sprawiają niepowtarzalną, pyszną przekąskę na każdą okazję. Idealny produkt do paelli czy risotta.
Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych mięczaków kuchni rybnej na całym świecie.Ośmiornica, przyrządzana na wiele sposobów, to bardzo popularne danie w Hiszpanii i szczególnie w północno-zachodniej części zwanej Galicia . To właśnie z tego regionu wywodzi się sposób podawania ośmiornicy "a la Gallega". Region ten słynie z doskonałej kuchni owoców morza i ryb. Oczywiście, często kawałki ośmiornicy znajdziemy w paelii z owocami morza (paella de mariscos).
Octopus (ośmiornica) należy do rodziny głowonogów, żyje na kamienistych dnach, nie głębszych niż 200 metrów, żywi się krabami, małżami i rybami. Występuje w wodach Morza Śródziemnego i Atlantyku. Ośmiornica zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które są bardzo dobre dla poprawy funkcjonowania pracy serca, aktywności mózgu i stawów. Pomagają także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Polecamy!