Ośmiornica w grubo krojonych kawałkach po Galicyjsku, czyli Pulpo a la Gallega albo Tacos do Pota a la Gallega - słoik 250ml
Oryginalne i tradycyjne danie, składa się wyłącznie z gotowanej ośmiornicy, grubej soli, papryki i oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego.
Duże kawałki ośmiornicy a la Gallega
Grubo krojone kawałki (macki)ośmiornicy w specjalnej zalewie "a la Gallega". Tak przygotowana ośmiornica, to bardzo popularne danie w Hiszpanii a szczególnie w północno - zachodniej części zwanej, Galicia. To właśnie z tego regionu wywodzi się sposób podawania ośmiornicy "a la Gallega". Specjalnie doprawiony sos sprawia niepowtarzalną, pyszną przekąskę na każdą okazję.
Jest to świąteczne danie przyrządzane z całej ugotowanej ośmiornicy (zwykle w miedzianych garnkach), która jest obecna na festiwalach, targach i pielgrzymkach w Galicji, stąd jej inna nazwa
" á feira".
Octopus (ośmiornica) - to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych mięczaków galicyjskiej kuchni rybnej, należąca do rodziny głowonogów. Żyje na kamienistych dnach, nie głębszych niż 200 metrów, żywi się krabami, małżami i rybami. Występuje w wodach Morza Śródziemnego i Atlantyku. Ośmiornica jest jednym z mięczaków o najniższym poziomie kalorii i białka. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, które są bardzo dobre dla poprawy funkcjonowania serca, aktywności mózgu i stawów. Pomagają także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Polecamy