Kalmary w sosie własnym, czyli w sosie z naturalnym atramentem.
Skład: Kawałki kalmarów w sosie własnym z dodatkiem oleju roślinnego, kawałeczków cebuli, pomidora, całość doprawiona solą morską.
Obieramy 3- 4 ząbki czosnku, jedną małą cebulę i lekko podpiekamy na oliwie z oliwek extra Virgen, następnie dodajemy z puszki kawałki kalmarów i dolewamy 1/2 szklanki wody oraz kieliszek białego wytrawnego wina. Smażymy kilka minut następnie dodajemy obranego pomidora pokrojonego w kostkę. Całość doprawiamy, solą morską i grubo zmielonym pieprzem, polecamy również dodać szczyptę wędzonej papryki (pimenton) i gotowe.Wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem. Możemy dodać trochę startego twardego hiszpańskiego sera koziego lub owczego, który możecie kupić w naszym sklepie.
Można również zaserwować w podobny sposób jak nasze małże, czyli, jako przekąskę. Wtedy powinniśmy kalmary skropić sokiem z cytryny, polać dobrą oliwą z oliwek extra Virgen, podać ze świeżą bagietką, i tak powstanie danie nie tylko dla koneserów owoców morza.
Inne produkty w tej kategorii