Nie tracąc z oczu tej filozofii, która będzie stosowana na każdym etapie łańcucha, wszystko zaczyna się, gdy owoc zostaje zerwany z drzewa w optymalnym punkcie dojrzałości. Ten punkt dojrzałości będzie zależał od rodzaju oliwy, którą chcemy wyprodukować, i niuansów smaku, które chcemy jej nadać.
Z jednej strony nasze „wczesne zbiory” uzyskamy z zielonych oliwek, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe, które zawierają 4 razy więcej polifenoli, które są niezbędne do uznania produktu za „ZDROWE DLA SERCA”. Jeśli oprócz tego dodamy do tego znacznie intensywniejszy i owocowy smak, otrzymamy produkt unikalny, który jest pożądany przez naszych najlepszych klientów. Wczesne zbiory odbywają się zwykle w ostatnim tygodniu października i listopada, w zależności od roku i dokładnej powierzchni gaju oliwnego.
Resztę zbiorów zbiera się, gdy oliwka ma czarny kolor, przy czym miesiące zbioru wspomnianych owoców przypadają w przybliżeniu od grudnia do kwietnia, w zależności od obszaru upraw.
Inne produkty w tej kategorii