Nasze produkty

Polskie oleje naturalne

Olejarnia Świecie to od 1992 roku rodzinna firma, która produkuje naturalne oleje roślinne,,od zera". Zachowują pełną kontrolę nad procesem produkcji, począwszy od zasiania nasion, po zbiór surowca, tłoczenie oleju, butelkowanie aż do dystrybucji. Oprócz tego, olejarnia jest producentem makuchów, mączek odolejonych z konopi i lnu, materiału kwalifikowanego zbóż oraz brykietu opałowego. Od 2016 roku firma wdrożyła i stosuje system zarządzania jakością zgodny z normą PN-EN ISO 90001:2009. Od 2014 roku ,,Olejarnia Świecie" jest współtwórcą klastra spółdzielczego ,,Spiżarnia Kujawsko-Pomorska", który zrzesza regionalnych producentów żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej. Od 2013 roku jest członkiem regionalnej sieci ,,Dziedzictwa Kulinarnego Kujawy i Pomorze".

Za główny cel postawiliśmy sobie tworzenie olejów i makuchów (wytłoczyn) z najwyższej jakości ziaren, przy ograniczonej ilości nawozów i w sposób całkowicie naturalny. Cel ten osiągamy przede wszystkim dzięki zaufaniu do siebie nawzajem, bo przecież jesteśmy rodzinną firmą, ale także mamy pełną kontrolę nad procesem produkcji i jesteśmy dumni ze sposobu uprawy nasion.

„To co naturalne powinno zostać naturalne”.

Oleje roślinne, produkowane z nasion orzechów, owoców i pestek, bogate w tłuszcz, są wyjątkowym darem natury. Jeśli chcemy zachować naturalny charakter i wysoką zawartość naturalnych substancji naturalnych takich jak w nasionach i orzechach należy stosować specjalny proces – tłoczenie na zimno.
Dzięki zastosowaniu tłoczenia na zimno olej utrzymuje swój oryginalny charakter pod względem barwy, przejrzystości, smaku i zapachu. Najistotniejsze jest to, iż wszystkie komponenty takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, lecytyna i mikroelementy pozostają w stanie niezmienionym.

Technologia tłoczenia na zimno.
Tłoczenie oleju technologią „na zimno” może być wykonywane jako jedno lub dwuetapowe. Surowiec (rzepak, słonecznik, len, konopia itp.) w chwili przesuwania się wzdłuż wału prasy uzbrojonego w ślimak o zarysie stożka, poddawany jest naciskom w wyniku czego olej znajdując ujście pomiędzy cedzidłami prasy, zostaje wyciśnięty z nasion. Pozostałość zwana wytłokiem (makuchem), posiadająca w swojej masie pozostałość oleju, poddawana jest na gardzieli prasy kruszeniu i w postaci nieregularnych płatów opuszcza prasę. Makuchy są doskonałym wysokobiałkowym komponentem mieszanek paszowych. Olej zgromadzony w kaskadzie, ulega wstępnemu osadzaniu, a następnie pompowany do zbiorników sedymentacyjnych, gdzie następuje proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania sił grawitacji (oliwa sprawiedliwa na wierzch wypływa).

Wierzymy, że im mniej chemii w żywności, tym lepiej dla naszego zdrowia. W związku z tym od lat stosujemy Efektywne Mikroorganizmy, które pomagają wytworzyć próchnicę w glebie, a także chronią rośliny przed chorobami. Są całkowicie naturalne, a zarazem pożyteczne. Nasze nasiona nie są pryskane Roundup’em przed zbiorem.

Sami więc widzicie, że nie można zaprzeczyć wysokiej jakości naszych olejów. Dowodem na to są wzorowe wyniki badań.