IRPO na Targach Andalucia Sabor
Na zaproszenie Agencji Promocji Regionu Andaluzji uczestniczyliśmy w misji handlowej podczas trwania regionalnych Targów Andalucia Sabor w Sewilli. Szukaliśmy nowych produktów do naszego sklepu, nawiązywaliśmy kontakty z producentami z regionu Andaluzji. Jak wskazuje nazwa targów, Andaluzyjski Smak, podczas czasu wolnego poznawaliśmy smakowite dania tego regionu, szczególnie różnego rodzaju tapas, które wywodzą się z Andaluzji. Nazwa tapas pochodzi od słowa tapa, czyli przykrywka. To na pokrywkach przykrywających kieliszek wina czy szklankę piwa podawano na początku niewielkie przekąski, które z czasem zrobiły się bardzo popularne i dziś podawane są na talerzykach jako gotowe dania kuchni andaluzyjskiej. Popularność sprawiła, że tapas możemy zjeść w całej Hiszpanii i w zależności od regionu kraju będą one bardzo różnorodne. W Sewilli polecamy Cola Toro czyli specjalnie przygotowane mięso z byczego ogona, najczęściej podawane na pieczonych ziemniakach (może występować również pod nazwą Rabo Toro). Byliśmy również zaproszeni do Haciendy Guzman, gdzie poznawaliśmy historię produkcji oliwy z oliwek i degustowaliśmy ich produkty. W miasteczku Isla Mayor niedaleko Sewilli, gdzie siedzibę ma firma ARROZUA, produkująca najwyższej jakości ryż uczyliśmy się robić różne rodzaje paelli. To charakterystyczne danie z ryżu kuchni hiszpańskiej z różnymi dodatkami, jak: owoce morza, mięso z królika, kurczaka, same warzywa i wiele innych. Dziękujemy za zaproszenie i pokazanie kultury regionu Andaluzja.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z naszego pobytu.
