Dlaczego warto wybrać oliwę z oliwek typu extra Virgin z oliwek gatunku Picual?
• Ponieważ jest to naturalny sok, który zachowuje smak, aromat i właściwości oliwek
• Dla jej pochodzenia i tradycji, która jest datowana na ponad dwa tysiące lat wstecz, w prowincji będącej głównym światowym producentem oliwy z oliwek, słynnej już w czasach imperium Rzymskiego
• Dla właściwości przeciw utleniających odmiany Picual, najpopularniejszej w okręgu Jaén, które zapewniają stałość i konserwację przez długi czas
• Ponieważ jest to fundamentalny składnik zdrowej dla serca diety śródziemnomorskiej
• Dla jej zalet kulinarnych, dietetycznych i odżywczych
• Ponieważ jest to najłatwiej strawny spośród wszystkich olejów roślinnych i jedyny, który może być konsumowany bez przetwarzania, bezpośrednio z butelki.
• Ponieważ zachowuje ona swoje wartości witaminowe, naturalne kwasy tłuszczowe i inne naturalne substancje o dużym znaczeniu dla żywienia
• Ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie w wyniku wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy.
• Ponieważ redukuje ona poziom tak zwanego „złego” cholesterolu (LDL) i zwiększa poziom korzystnego cholesterolu (HDL), dzięki zawartości kwasu oleinowego.
• Ponieważ jest szczególnie polecana dla dzieci i osób starszych, ze względu na działanie przeciw utleniające znajdującej się w ścianach komórkowych witaminy E