Przepisy

Cygańskie drogi

Składniki:
dla 6 osób
  • jajka - 8 sztuk
  • cukier - 1,5 szklanki
  • mąka - 1,5 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • oliwa extra virgen "MANZANO" - 3/4 szklanki
  • Kisiel wiśniowy (suchy) - 1 opakowanie
  • kakao - 1 łyżka
  • maka - 3 łyżki
Opis przygotowania:czas przygotowania: do 90 min
1. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i dalej ubijać do połączenia masy (z cukrem waniliowym). Dodać mąkę i proszek do pieczenia (mieszać łyżką). Masę dzielimy na 4 częsci. Do jednej dajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel a czwartą pozostawiamy białą. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i wlać masę by powstały "esy floresy". Piec w temp 160-170stopni, przekroić na 3 części i przełożyć.

2. Przepis na masę: Pół litra śmietany 30%, jedna galaretka agrestowa rozpuszczona w 1 szkl.gorącej wodzie. Śmietanę ubić i dodać do niej żelującą galaretkę, ubijać do połączenia masy, przełożyć ciasto.
Smacznego!

Placek Zebra

Składniki:
• Jajka – 5 sztuk
• Oliwa z oliwek extra virgen "MANZANO" – ½ szklanki
• Oranżada – ½ szklanki
• Mąka – 2 ½ szklanki (odebrać 2 łyżki)
• Cukier – 1 ½ szklanki
• Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
• Kakao – 2 łyżeczki (do czarnej masy)
Opis przygotowania:
Białka ubić na sztywno i dodawać stopniowo: cukier, oliwę z oliwek "MANZANO", żółtka a na końcu oranżadę. To dokładnie wymieszać i do tego dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej odłożoną mąkę ( 2 łyżki). Na środek tortownicy o średnicy 30cm kładziemy na przemian: 3 łyżki masy białej, 3 łyżki masy ciemnej. Piec 45 minut przy 170°C.