Oliwa - samo zdrowie

Co należy wiedzieć

Oliwa z oliwek produkowana jest od tysięcy lat. Zwiększone zainteresowanie w ostatnich 30-tu latach związane jest z coraz szerszą wiedzą na temat zdrowej diety śródziemnomorskiej, gdzie oliwa jest jednym z podstawowych składników. Szerokie zastosowanie oliwą z oliwek obecne jest nie tylko w gastronomii, ale także w medycynie czy kosmetologii poparte szeregiem badań naukowych, które potwierdzają jej cudowny wpływ na nasz organizm. Jest ceniona ze względu na unikalny smak i zapach oraz wysoką trwałość przechowywania.

Jakość dziewiczej oliwy z oliwek zależy od wielu czynników m.in.: odmiany, warunków uprawy, zbioru i przechowywania oliwek, poszczególnych etapów wydobywania oliwy oraz warunków przechowywania gotowego produktu. Oliwa która powstaje z oliwek na początku zbiorów charakteryzuje się intensywnym zielonym kolorem jak również ma ostry i piekący smak, oliwa z oliwek wytłoczona w połowie zbioru ma kolor złoto-żółty o wyraźnie owocowym smaku, a dojrzała oliwka z końca zbiorów ma smak słodki i łagodny i taka jest też oliwa z niej wytłoczona .

Zapoznaj się z klasyfikacją i rodzajami Oliwy z oliwek

W Hiszpanii znajduje się największa na świecie powierzchnia upraw drzew oliwnych- rośnie na niej ok. 220 milionów drzew. Głównym regionem upraw w Hiszpanii jest Andaluzja, leżąca na południu kraju. By poznać smak i zapach tego regionu należy spróbować oliwy tak, jak to robią prawdziwi Andaluzyjczycy. Należy wlać oliwę na talerzyk, umoczyć w niej kawałek bułki posypanej solą lub posmarowaną świeżą pulpą pomidorową.





Oliwa z oliwek posiada wartości zdrowotne i odżywcze, m.in.:

* zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw złego cholesterolu (LDL), ale nie obniżają przy tym dobrego (HDL),
* obfituje w witaminę E która jest naturalnym antyutleniaczem. Wystarczy jedna łyżka oliwy z oliwek, by pokryć aż 20 % dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na te witaminę,
* poprawia trawienie i ochrania przewód pokarmowy,
* opóźnia procesy starzenia,
* zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń,
* obniża ciśnienie tętnicze,
* zmniejsza ryzyko cukrzycy obniżając odporność tkanek na insulinę,
* przeciwdziała wielu złośliwym nowotworom,
* polecana dla kobiet w ciąży, dzieci są wtedy lepiej rozwinięte pod względem sprawności psychofizycznej, wzrostu i wagi.

Oliwa z oliwek jest naturalnym tłuszczem do gotowania, pieczenia i smażenia, ponieważ jej struktura chemiczna warunkuje odporność na wysokie temperatury. Oliwa wytrzymuje temperatury aż do 210 st nie rozkładając się na szkodliwe dla zdrowia substancje, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych czy tłuszczów zwierzęcych.

Dzięki temu nawet po podgrzaniu nie traci swoich fantastycznych właściwości. Oliwą można zastąpić masło. Połączona z różnymi ziołami lub przyprawami (czosnek, papryka, oregano, estragon, bazylia, mięta itp ) może zastąpić sosy do sałatek, ryb lub mięs.

Dzięki produktom z naszej oferty dania wykonywane samodzielnie będą przepełnione smakiem i słońcem Hiszpanii.

Zachęcamy do skorzystania z porad i wskazówek jak używać " hiszpańskich skarbów smakowych" w postaci najlepszych oliw, produktów i przypraw.